Fagkronikk
Fremtidens pensjonister
Fagkronikk
Filip Maric, førsteamanuensis, fysioterapiutdanningen ved Institutt for helse- og omsorgsfag, Det helsevitenskapelige fakultet, UiT Norges arktiske universitet (Tromsø). filip.maric@uit.no.
Fagkronikker vurderes redaksjonelt.
I fysioterapiutdanningen ved UiT Norges arktiske universitet fortsetter vi å jobbe med såkalte Healthpunk-historier som eksamensform i konteksten av at vi innførte undervisning i folkehelse (1). Healthpunk utfordrer studentene til å se for seg en fremtid der fysioterapeuter jobber direkte mot sosiale og miljømessige utfordringer heller enn på fagets tradisjonelle blikk på individet og kroppen. Det å jobbe med Healthpunk blir tatt opp av flere kollegaer og stadig flere helseprofesjoner. Etter suksessen med vår volum 2 av Healthpunk (2), som inviterte alle helseprofesjoner til å engasjere seg i å se for seg nye fremtider for helse, er bl.a. et nytt volum spesielt rettet mot ergoterapeuter under utvikling (3). Nye måter å tenke på og nye visjoner for fremtiden er det ingen som ikke har presserende behov for.
Moro og fantasi som vitenskapelig metode
For å støtte fremveksten av virkelig nye ideer oppfordrer vi studentene våre til å la moro og fantasi få slippe til i skrivingen. Selv om det noen ganger kan føles absurd. Dette bør man ha i bakhodet når man leser de to fagessayene «Pensjonisten» og «Fremtidens by». Ikke for å avfeie innholdet som noe man ikke bør ta på alvor, men for å utvikle en følelse for de vanskelige metodiske grepene som må til hvis vi virkelig ønsker å få til endring.
Det bør også være sagt at Healthpunk-fortellinger trekker tydelige sammenheng til en voksende forståelse av dagens problemer i skjæringspunktet mellom helse, miljø og samfunn. Det er tross alt vår økende forståelse av helsens kompleksitet som hindrer oss i å fortsette med «status quo» eller «business-as-usual». Selve grunnen til at vi trenger «punk» i helse, og dermed i fysioterapien.
Pensjonisten
«Pensjonisten» byr på akkurat en slik tour-de-force av innsikt i utfordringer som bærekraftig helse og lignende utviklinger tar for seg. Historien tar også på alvor mange av de løsningene som diskuteres på disse feltene, og kombinerer fremstillingen av relevant kunnskap med en god dose håp om en bedre verden og muligheten for betydelig endring. Selv i vårt yrke.
Fremtidens by
«Fremtidens by» lurer oss til å avvise dens ideer som absurd først. Men dette forsterker bare poenget om at vi trenger nye ideer som kommer fra et annet sted enn all vår diskutable pragmatisme. Og i all sin glede mister den aldri av syne noe som virker så enkelt, men som likevel ofte kan være så fjernt i byene våre i dag: den grunnleggende betydningen av steder der mennesker kan møtes og delta i meningsfylte aktiviteter sammen.
Det er ikke noe bedre å gjøre enn å sitere slutten på disse studentenes historie:
«Vi er virkelig inne i en positiv spiral … Og kanskje når vi enda flere når artikkelen deres kommer ut. Vi håper jammen at dette sprer seg til flere og flere byer, og kanskje en vakker dag til hele planeten».
Referanser
(1) Maric, F. (2023). Mot løsninger på vår fantasikrise. Fysioterapeuten. https://www.fysioterapeuten.no/mot-losninger-pa-var-fantasikrise/151092
(2) Maric, F., Nikolaisen, L. J., Ntinga, M. N., & Webb, J. Healthpunk Vol 2: Fiction + Healthcare + You. Open Physio Journal. 2022. https://www.doi.org/10.14426/opj/202212hp0200
(3) Maric, F., Christopher, C., Henny, E., Pollard, N., Schiller, S. (2024). Occupational Punk Vol 3: Everyday odyssey. Open Physio Journal. https://www.openphysiojournal.com/portfolio/occupational-punk-vol-3/