Professor Kari Bø.

Kvinnehelseforskningprisen til Kari Bø

Professor Kari Bø ved Norges idrettshøgskole (NIH) mottok lørdag Kvinnehelseforskningsprisen 2024 for fremragende forskning på kvinnehelse gjennom mange år.

Publisert Sist oppdatert

Kvinnehelseforskningsprisen deles ut årlig, og gis til en forsker som har gått i front for å tette kunnskapshullene om kvinners helse.

Juryen la vekt på at Kari Bø er en av verdens ledende eksperter på området og har hatt et tydelig kvinnehelsefokus, skriver Norske Kvinners Sanitærforening på sine nettsider.

Bø har blant annet forsket på hvordan bekkenbunnmusklene best kan trenes opp igjen etter fødsel, om bekkenbunntrening kan forebygge urinlekkasje, skadeforebygging, behandling av korsryggsmerter og inkontinens, trening under svangerskap og fødsel, og om menstruasjonssyklusen påvirker trening. 

Opptatt av formidling

– Da organisasjonsleder Marit Bjørnstad overrakte deg prisen, sa hun at du «har hatt stor betydning for kvinners helse». Hva tenker du om det?

– Det er jo flott at arbeidet mitt blir anerkjent på denne måten. Og da tenker jeg ikke bare på det forskningsmessige, men at jeg hele tiden har forsøkt å formidle resultatet av forskningen. Helt fra jeg tok doktorgraden i 1990 har jeg undervist for fysioterapeuter via kurs i NFFs regi, og jeg har vært så heldig å bli invitert til store deler av verden for å formidle forskningsbasert kunnskap til leger, fysioterapeuter, sykepleiere og jordmødre. Norske Kvinners Sanitetsforening er i tillegg en organisasjon som bidrar sterkt til forskning på kvinnehelse i Norge. Det er en meget tradisjonsrik, men svært tidsriktig organisasjon med visjoner og mål som er i stor overensstemmelse med NFFs Kvinnehelsegruppe, sier Bø.

Stor bredde

Hun håper og tror at dette har gitt bedre klinisk praksis for de mange kvinnene som opplever helseutfordringer i sine liv.

– Jeg er veldig stolt av at jeg i mer enn 34 år har undervist noen og førti kvinner to ganger i uken i treningsmodellen «Gymnastikk i tiden» i mitt nærmiljø på Fjellhamar. Her har jeg fått masse kunnskap og inspirasjon til å utvikle evidensbasert trening for kvinner. Jeg mener også at jeg har stor bredde i min forskning, og ikke minst vil jeg trekke frem alle mine 22 doktorgradsstipendiater (som hoved – og biveileder) på ulike områder innen kvinnehelse som det har vært en glede å arbeide sammen med. For tiden har jeg elleve under veiledning og gleder meg til vi får formidlet ny kunnskap på nye felt innen kvinnehelse, sier Bø.

Økende interesse for kvinnehelse

– Kvinnehelse er i vinden for tiden. Hvor langt har vi kommet innen forskning på kvinnehelse i dag?

– Vi har jo kommet mye lengre enn da jeg startet i 1986. Gynekologer, urologer, fysioterapeuter, personer med idrettsfaglig bakgrunn, jordmødre og sykepleiere viser nå stor interesse for kvinners helse og satser på dette som livslangt forskningsfelt. Jeg er veldig glad for å være i et så tverr- og flerfaglig miljø både på NIH og på Ahus. Vi kommer mye lengre sammen, enn om vi alle holder planer og tanker for oss selv, sier Bø.

Mye å lære av hverandre

Hun fremholder at alle forskere trenger innspill, ikke minst kritiske og konstruktive spørsmål fra andre.

– Det holder ikke bare med fysioterapeuter. Fysioterapeuter er dyktige, men vi har en tendens til å snakke samme språk og «forstå hverandre» selv om det til dels kan være ganske uklart. Andre må også forstå hvordan vi tenker. Særlig har vi mye å lære av å jobbe sammen med de ulike legegruppene, og de har mye å lære av oss, sier Bø.

Norges Kvinners Sanitetsforening forvalter hvert år 25 millioner kroner gjennom egne forskningsfond og Stiftelsen Dam, og har siden 1916 finansiert forskning på kvinnehelse og forskning på barn og unge.

Powered by Labrador CMS