Leder av NFFs faggruppe for kvinnehelse, Sandra Bjordal Gluppe, er førsteforfatter i artikkelen som vant leserprisen i Journal of Physiotherapy. Her fra faggruppens årsmøteseminar.

Gluppe, Engh og Bø vant «Readers’ Choice Award» i Journal of Physiotherapy

Med over 20.000 nedlastinger på 6 måneder vant norske Sandra Gluppe, Marie Ellström Engh og Kari Bø leserprisen i et av de mest anerkjente fysioterapi-tidsskriftene i verden med artikkelen Curl-up exercises improve abdominal muscle strength without worsening inter-recti distance in women with diastasis recti abdominis postpartum: a randomised controlled trial.

Publisert
Marie Ellström Engh

Redaksjonen i australske Journal of Physiotherapy kunngjorde fredag sin årlige Readers’ Choice Award, som anerkjenner den artikkelen publisert i tidsskriftet som vekker størst interesse blant sine lesere. Vinnerartikkelen fra et gitt år er ifølge en pressemelding den artikkelen som er lastet ned flest ganger i løpet av de 6 månedene etter utgivelsestidspunkt.

Vinnerartikkelen blant artiklene publisert i 2023 har tittelen "Curl-up exercises improve abdominal muscle strength without worsening inter-recti distance in women with diastasis recti abdominis postpartum: a randomised controlled trial". Artikkelen fikk over 20 000 nedlastinger i løpet av 6 måneder etter publisering. Forfatterne er norske Sandra Gluppe, Marie Ellström Engh og Kari Bø.

Kari bø
Kari Bø er av forfatterne bak artikkelen.

Anbefalinger mangler evidens

Artikkelen tar for seg curl-ups ved rectus diastase. Forfatterne skriver blant annet i artikkelen at selv om curl-ups tradisjonelt har blitt frarådet i behandlingen av kvinner med diastasis recti abdominis, mangler denne anbefalingen evidens. Videre fant en kortsiktig eksperimentell studie at hodeløft og curl-ups reduserte inter-recti-avstanden under øvelsene.

-Vinnerartikkelen demonstrerer på en tydelig måte at et treningsprogram som inneholder curl-ups for kvinner med diastase ikke forverret inter-rekti-avstanden eller endret alvorlighetsgraden av bekkenbunnslidelser eller korsryggsmerter, bekkenplager eller magesmerter, men økte heller magemuskelstyrken og tykkelsen på magemusklene. Derfor konkluderte forfatterne med at kvinner med diastase ikke bør frarådes å gjøre øvelser som inneholder curl-ups og hodeløft, skriver tidsskriftets redaksjon i en nyhetsmelding.

- Utrolig gøy! 

- Det er utrolig gøy å vite at den når ut - det er jo målet med forskning!

Dette sier Sandra Gluppe til Fysioterapeuten etter at nyhetsmeldingen fra tidsskriftet ble sendt ut. Gluppe er artikkelens førsteforfatter.

- Hvorfor ble nettopp denne artikkelen mest lastet ned tror du?  

-Jeg tror den ble mest lastet ned fordi kvinnehelse generelt og dette med delte magemuskler har vært veldig i vinden de siste åra. Forskningen på diastase har vært mangelfull, og det har vært villedende råd når det gjelder trening. 

-  Det at det nå endelig kommer en studie som avkrefter disse mytene om hva man ikke bør gjøre tror jeg mange har ventet på. Resultatene fra studien kan derfor anvendes rett i klinikk!

- Som kliniker er det ikke lett å holde seg oppdatert på alle de ulike fagfeltene, men når det gjelder forskning på en rekke kvinnehelseplager har vi idag masse forskning av høy kvalitet og vi jobber aktivt i Faggruppen for kvinnehelse for å holde kurs med oppdatert kunnskap som dette - slik at klinikere lettere kan ta i bruk resultater fra forskning, avslutter en meget fornøyd Sandra Gluppe.

Flere utmerkelser

Artikkelen er den første randomiserte studien som får denne utmerkelsen i Journal of Physiotherapy.

Studien ble for øvrig også tildelt Physiotherapy Evidence Database (PEDro)-prisen for beste randomiserte studie på World Physiotherapy Congress i Dubai i 2023.

Artikkelen kan leses i fulltekst her

Powered by Labrador CMS