Tidligere leder i NFF, Eilin Ekeland mener det var autorisasjoner som skapte uenigheten med manuellterapeutene i 2006. Foto: Cecilie Bakken Høstmark

- Vi var uenige om autorisasjon – ikke om rettigheter

Eilin Ekeland mener uenigheten om å fremme krav om egen autorisasjon for manuellterapeuter var årsaken til bruddet mellom NFF og manuellterapeutene i 2006.

Publisert Sist oppdatert

Ekeland, som var forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund fra 2005-2013, kjenner seg ikke igjen i fremstillingen av hva som var kjernen i konflikten mellom Norsk Fysioterapeutforbund og manuellterapeutene i siste utgave av Fysioterapeuten (5/2020).

Der blir årsaken til bruddet forklart med at det var uenighet om manuellterapeuter skulle kunne få rett til å sykemelde, foreta bildediagnostikk, henvise til spesialist samt øke fysioterapiutdanningen fra 3-5 år.

Les artikkelen her.

- Jeg er dypt uenig i den fremstillingen. Med unntak av lengden på fysioterapiutdanningen, var vi enige om å kjempe for fysioterapeuters, inkludert manuellterapeuters, rettigheter. Stridens kjerne var hvorvidt manuellterapeutene skulle få egen autorisasjon eller om de – som andre fysioterapeuter – skulle bli spesialister, sier Ekeland.

Hun mener diskusjonene om utdanning som det henvises til, var diskusjoner på tvers av fagmiljøene i NFF, og ikke en uenighet mellom manuellterapeutene og resten av NFF.

- Diskusjonen om autorisasjon, var derimot betent og stridens kjerne. Noen av  manuellterapeutene ønsket autorisasjon fremfor spesialistgodkjenning. Da resten av NFF mente spesialistgodkjennelse var det rette, og noe vi ville kjempe for i direktoratet, departementet og på Stortinget, kunne vi ikke samtidig la manuellterapeutene kjempe for autorisasjon. Da valgte mange å gå, sier Ekeland.

Ønsker én organisasjon
Hun angrer ikke på at hun sto på sitt, men innser at hun kan oppleves som bestemt. På spørsmålet om hvorfor hun, mens hun var leder, ikke klarte å beholde manuellterapeutene på laget, svarer hun:

- Jeg skulle helst sett at vi kun er én organisasjon i Norge. Vi er få fysioterapeuter, og vi står sterkere sammen. Samtidig ser jeg ikke at vi kunne gått til Stortinget med to ulike budskap. Jeg mener fortsatt at de som tok til orde for at manuellterapeutene kunne fremme sitt ønske om autorisasjon, og jeg og resten av sentralstyret på vegne av NFF fremme ønske om spesialistgodkjenning, var feil strategi. Overfor Stortinget må vi som fagorganisasjon snakke med én stemme, sier Ekeland.

Hun tror mange fortsatt synes det er sårt, vondt og vanskelig når spørsmålet om autorisasjon for manuellterapeuter berøres. Samtidig håper hun at det kanskje ikke er like viktig lenger, i og med at Peter Lehne i NMF ikke nevner det i artikkelen i Fysioterapeuten.

- Jeg synes det er flott at forbundsleder Gerty Lund tar initiativ og inviterer til et møte. Jeg håper også vi på sikt lykkes med å bli én forening igjen. Samtidig er det viktig å påpeke at alle må akseptere flertallsavgjørelser. Avgjørelser alle naturlig kan være med å påvirke, men som ikke alltid blir slik vi ønsker, sier hun.

Peter Chr. Lehne i Norsk Manuellterapeutforening ønsker ikke å kommentere Ekelands synspunkter, blant annet fordi NMF og NFF nå samarbeider godt og at det er lagt et grunnlag for et enda tettere samarbeid.

Powered by Labrador CMS