Fysioterapeuter får takst for videooppfølging

Fysioterapeuter får takst for videokonsultasjoner med pasienter i forbindelse med koronasituasjonen, sa helseministeren søndag.

Publisert Sist oppdatert

Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) fikk mandag avklaring på de nye takstene fra Helsedepartementet, etter at helseministeren gikk ut i NRK Dagsrevyen søndag og sa at de hadde fått godkjent takstene i rekordfart. Nederst i denne saken finner du de nye takstene, som gjelder fra mandag 23. mars. I kapittel II Takster tas det inn et nytt punkt B. Videokonsultasjon. Takstene gjelder i første omgang fram til 1. september 2020, og knyttes til utbruddet av koronaviruset.

Takstene kan benyttes ved undersøkelse og behandling. De kan også benyttes ved oppfølging av pasienter per telefon, skriver NFF. Utarbeidelse og utsendelse av individuelt tilpasset treningsprogram på e-post er inkludert i takstene. Fysioterapeuter kan ikke kreve fakturagebyr for video- og telefonkonsultasjoner.

NFFs forbundsleder Gerty Lund sier at hun er veldig glad for at NFF-medlemmene nå kan få litt betalt for å hjelpe en del pasienter ved hjelp av videokonsultasjoner.

-Jeg tenker dette er veldig aktuelt for svært mange pasienter som til nå ikke har kunne få hjelp til nødvendig rehabilitering. Dette kan være alt fra slagpasienter til kreftpasienter, pasienter med bruddskader, pasienter med psykiske lidelser – egentlig de fleste. Alt er bedre enn ingenting slik det har vært den siste uken, sier hun.

Anbefaler løsninger

Mandag skrev Fysioterapeuten om Oslo universitetssykehus som nå er i gang med å teste ut videokonsultasjoner.

Direktoratet for e-helse har lagt ut sine anbefalinger når helsepersonell ønsker å bruke video i pasientkontakten. De anbefaler at helsepersonell benytter seg av en videoløsning som allerede er i bruk i helsesektoren, for å sikre at du tilfredsstiller kravene til personvern og informasjonssikkerhet. Leverandører tilknyttet helsenettet har forpliktet seg til å følge Norm for informasjonssikkerhet og personvern i helse- og omsorgssektoren, understreker de.

For fysioterapeuter og manuellterapeuter er eksempler på EPJ-løsninger med integrert video som direktoratet nevner, Aspit Physica som integreres med Confrere på forespørsel, og PatientSky. Direktoratet for e-helse skriver at frittstående videoløsninger er Confrere, VisibaCare, PatientSky og Join.

I deler av spesialisthelsetjenesten benyttes også NHNs videotjeneste, Skype for business/Teams og VideoNor, heter det på nettsiden deres.

I fjor skrev Fysioterapeuten om et svensk firma som tilbyr fysioterapikonsultasjoner over video også i Norge. Les om deres erfaringer.

Saken er oppdatert 23.03.20 kl. 21 med informasjon om de nye takstene.

Powered by Labrador CMS