Skolefysioterapeut Anniken Göthner i Bærum håper hun kan vende tilbake til jobben sin snart. (Foto: privat)
-Lurer på hvordan det har gått med barna
Skolefysioterapeut Anniken Göthner i Bærum er fortsatt omdisponert, og forteller at en av skolene i kommunen nylig ga beskjed til fysioterapitjenesten om at et barn hadde hatt funksjonsfall.
I mars ble Göthner satt til å spore opp nærkontakter til personer som hadde testet positivt for korona. Der er hun fortsatt. Fysioterapeuten skrev i nylig - mandag 8. juni - at Bærum kommune fortsatt har flere fysioterapeuter omdisponert til andre oppgaver, selv om det er lite ny smitte i kommunen. Omdisponeringene gjelder foreløpig frem til 15. september. Blant dem som reagerer, er forbundsleder Gerty Lund i NFF, som har skrevet blogginnlegg om problemstillingen.
-Jeg lurer på hvordan det har gått med mange av barna. En av skolene har gitt tilbakemelding til fysioterapitjenesten om en elev som har falt i funksjonsnivå. Jeg lurer på om det har skjedd med flere, sier Göthner, som til vanlig er primærkontakt på fem skoler.
Sårbare overlappinger
Hennes kollega som fortsatt jobber på skolene, må nå dekke mange skoler. Det fører til harde prioriteringer. De har også måttet henvise noen barn til avtalefysioterapeuter, forteller hun.
Göthner merker seg kommunalsjef Grete Syrdals uttalelse til Fysioterapeuten om at «vi har tett oppfølging av elever med særskilte behov». Det er harde prioriteringer hvor elevene med særskilte behov ikke får den oppfølgingen de tidligere har hatt, mener hun.
Skolefysioterapeuten er bekymret for overlappingen for de barna som er i overgang mellom barnehage, barneskole, ungdomsskole og videregående skole. Hun tenker også at hjemmeskolen kan ha gjort noe med den fysiske formen.
-Jeg ønsker meg tilbake i fysioterapien. Jeg tenker vi heller kan vende tilbake til smittesporingen om det blir mye mange som smittes smitte igjen. Mange av «mine» elever har vært ute av behandling siden mars – vi burde ha kunnet bytte på hvem som skulle jobbe med koronatiltak underveis, så byrden ble mer jevnt fordelt, mener Anniken Göthner.
HER kan du lese hva tillitsvalgt Camilla Finckenhagen sier om situasjonen.
Dekkes av andre
I Trondheim svarer fysioterapeut Silje Haslene fortsatt på kommunens koronatelefon. Hun har fått beskjed om at ordningen vil fortsette ut august.
-Vi er mange fysioterapeuter i teamet her på enhet for fysioterapitjenester i Trondheim, så pasientene jeg har hatt, dekkes av andre fysioterapeuter. Jeg tenker at de vil plassere meg tilbake til fysioterapi om det blir behov for det, sier hun.
NFF-tillitsvalgt Roger Værnes sier at det ikke er så mange som er omdisponert nå, og at det gjøres vurderinger fortløpende av behovet. Han tenker at det snart er naturlig å ta diskusjonen om omdisponeringen skal oppheves.
Tilbake i jobb
Ikke alle kommuner har fortsatt omdisponerte fysioterapeuter. Flere steder er alle på plass igjen.
I Brønnøy kommune i Nordland ble de fem fysioterapeutene på avdeling Aktivitet og mestring omdisponert til sykehjem og til å være fast på en rehabiliterings-/korttidsavdeling. De var tilbake i vanlig jobb igjen fra midten av april, forteller fysioterapeut og avdelingsleder Hanne Solberg.
-De kom tilbake fordi vi skulle gjenåpne fysioterapitjenesten igjen, men det var samtidig ikke koronarelatert behov for dem - det var det heller ikke på fulltid i perioden i forkant. Brønnøy har hatt svært lite påvist smitte, forteller hun.
Også i Skien i Vestfold og Telemark fylke er alle kommunens fysioterapeuter tilbake i vante oppgaver. Her sier enhetsleder for ergo- og fysioterapitjenesten Astrid Flothyl Semb at fysioterapeutene kom tilbake i slutten av april, og at de har jobbet seg gradvis tilbake mot normal drift etter gjeldende smittevernrutiner.