Reagerer på at Bærum kommune omdisponerer fysioterapeuter
Til tross for at Bærum kommune kun har hatt én ny koronasmittet de siste to ukene, er fortsatt 7,3 årsverk med fysioterapeuter omdisponert til å jobbe med blant annet smittetesting.
- Nå er det på tide fysioterapeutene får utøve faget sitt igjen. Det er meningsløst at de skal sitte og tvinne tommeltotter og vente på flere koronasmittede, mens barn, unge og voksne i kommunen sårt trenger fysioterapi, sier forbundsleder Gerty Lund i Norsk Fysioterapeutforbund.
Hun har skrevet kommentar om situasjonen. Les den her.
Haug skole i Bærum har i alt tre årsverk for fysioterapeuter. 1,3 av dem er omdisponert til å jobbe med testing av potensielle koronasmittede samt eventuell smittesporing.
På Frisklivssentralen jobber det normalt tre fysioterapeuter. De er alle omdisponert og jobber med smittesporing. I tillegg er tre fysioterapeuter fra ergo- og fysioterapitjenesten for voksne omdisponert.
Alle som er omdisponert, er foreløpig i andre jobber frem til 15. september.
-Bør gjenopptas
I forrige uke uttalte helseminister Bent Høie at de fleste pasientrettighetene gjelder igjen. Det betyr at ordinære helsetjenester som fysioterapi bør gjenopptas nå.
- Sett i lys av smitteomfanget og regjeringens uttalelser, er det vanskelig å forstå at ikke fysioterapeutene kommer tilbake til de oppgavene de er ansatt for å gjøre. Det går utover pasientene både på kort og lang sikt at kommunen fortsatt bruker fysioterapeuter til å teste potensielt smittede. Fysioterapi er ikke bare behandling. Det er i høyeste grad også forebygging, sier Lund.
-Behov for beredskap
Kommunalsjef Grete Syrdal i Bærum kommune mener de kan forsvare at fysioterapeuter og annet helsepersonell fortsatt er omdisponert.
- Selv om vi har få som er registrert smittet i løpet av de siste ukene, har vi fortsatt behov for beredskap. Vi tester 40-50 hver dag, og testing og smittesporing er ressurskrevende. Dette er beredskap kommunen må sikre samtidig som vi stadig gjenåpner ordinære tjenester, sier Syrdal.
Hun opplyser at det er kriseledelsen i kommunen som har tatt beslutningen om å omdisponere personalet, og at beslutningen foreløpig gjelder frem til 15. september.
Samtidig vurderer kriseledelsen til enhver tid ressurs-situasjonen. Det betyr at det kan hende enkelte fysioterapeuter og annet helsepersonell kan gå tilbake til sine ordinære jobber før 15. september.
-Blir ivaretatt
- Det kan hende det blir tidligere, og vi jobber med å skalere ned behovet i tråd med utviklingen i Bærumssamfunnet. Samtidig må vi ha en plan for opptrapping igjen, dersom behovet endrer seg, sier Syrdal.
Hun føler seg trygg på at barn, unge og voksne som trenger fysioterapi blir ivaretatt, til tross for at 7,3 årsverk med fysioterapeuter jobber med smittesporing.
- Det er krevende prioriteringer, men kommunen opprettholder lovpålagte tjenester til pasienter med vedtak om dette. Omdisponeringer er primært gjort fra forebyggende tjenester. I tillegg har vi tett oppfølging av samtlige elever med særskilte behov, sier Syrdal.