Prorektor for utdanning ved Høgskulen på Vestlandet, Anne-Grethe Naustdal, kan konstatere at HVL har gitt tilbud om 543 flere studieplasser enn i fjor.

Lange ventelister for å studere fysioterapi i Bergen

Bachelorutdanningen i fysioterapi har den lengste ventelisten for utdanninger innen helse- og sosialvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet. Her står 871 personer på venteliste for de 85 planlagte studieplassene innen fysioterapi.

Publisert

Høgskulen på Vestlandet (HVL) campus Bergen, har de siste dagene sendt ut 3546 tilbud om studieplasser via Samordna opptak, skriver HVL i en pressemelding.

- Vi har mange populære utdanninger innen helse- og sosialvitenskap. Den lengste ventelista innen disse utdanningene finner en ved bachelorutdanninga i fysioterapi. Her står 871 personer på venteliste til de 85 planlagte plassene, sier Randi Skår, dekan ved Fakultet for helse- og sosialvitskap i HVL.

Bachelor i sjukepleie har 674 personer på venteliste ved campus Bergen. Her er det til sammen 185 planlagte studieplasser. Det er lange ventelister også ved utdanningene i radiografi, sosialt arbeid og vernepleie.

– Det er stort behov for arbeidskraft innen helse- og sosialfag i årene som kommer. Jeg er veldig glad for at så mange har valgt Høgskulen på Vestlandet. Kommuner, sykehushus og andre virksomheter i store deler av landet sliter med å rekruttere nok. At vi får utdanna flere er viktig for hele Vestlandet, sier Skår.

Flere vil studere ved HVL

Til sammen har HVL sendt ut tilbud om studieplass til 6596 personer. Det er 543 flere enn i fjor, og en økning på ni prosent. Inn mot studiestart i midten av august vil det bli enda flere som får tilbud, siden HVL har utdanninger med ledige studieplasser.

Stortinget vedtok i juni å fjerne karakterkrav i matte og norsk for sykepleie og å åpne for dispensasjon fra kravene på lærerutdanningene. Bakgrunnen for dette er stort behov for sykepleiere og lærere i samfunnet og nasjonal nedgang i søkertallene til disse utdanningene.

I år har det derfor vært et lokalt opptak fra 20. juli, i tillegg til det ordinære opptaket i Samordna opptak, der alle med generell studiekompetanse kunne søke på ledige studieplasser til sykepleie- og grunnskolelærerutdanningene.

Rift om plassene på sykepleie

HVL har hatt stor pågang i det lokale opptaket. Rundt 400 har søkt bachelor i sjukepleie.

- Dette er fantastiske tall, og det er veldig gledelig at så mange ønsker å bli sykepleier. Vi hadde rundt 160 ledige studieplasser, og nå ser det ut til at vi kan fylle alle. I tillegg har vi stor konkurranse og lange ventelister på sjukepleie i Bergen, sier prorektor for utdanning i HVL, Anne-Grethe Naustdal.

Hun viser til at inngangsporten til de aller fleste andre høyere utdanninger er generell studiekompetanse.

- Vi meiner det same bør gjelde for sykepleiestudenter, slik Stortinget nå har vedtatt. Den store pågangen vi har hatt på opptaket uten karakterkravene, viser at dette var et viktig grep for at flere motiverte studenter skal få mulighet til å studere sjukepleie, sier Naustdal.

De fem utdanningene med de lengste ventelistene er bachelorutdanningene i Bergen innen økonomi og administrasjon, sykepleie, fysioterapi, sosialt arbeid og vernepleie.

Powered by Labrador CMS