Sensur-debatt ved fysioterapi-utdanningen ved OsloMet. Foto: John Hughes/OsloMet

Fysioterapistudiet ved OsloMet: Senket kravet for bestått i anatomi

Sensur-debatten går i avisen Khrono etter at kravet til bestått anatomi-eksamen ble senket fra 65% til 43,14% riktige svar.

Publisert Sist oppdatert

Det handler om en eksamen i anatomi for fysioterapistudentene ved universitetet. Eksamen ble avholdt i desember 2023, og en ny konteeksamen i februar 2024.

Les saken i Khrono.

Terskelverdien ned fra 65% til 43%

Grensen for hva som er stryk skal være senket fra et krav om 65 prosent riktige svar til 43,14 prosent riktige svar. Kravene i dette faget har de to foregående år ligget på 65 prosent.

De tre eksterne sensorene som ikke vil godkjenne sensuren universitetet har lagt opp til er Bente Norheim, Agnes Mordt og Ola Klafstad. De er alle tre utdannet fysioterapeuter med mastergrad i manuellterapi fra Universitetet i Bergen. De mener at universitetet senker faglige krav på eksamen for at færre studenter skal stryke og flere komme seg igjennom eksamen, uten å ta hensyn til faglige kriterier eller tydelig beskjed fra de eksterne sensorene. De har publisert et åpent brev der de kommer med sitt syn på saken i Khrono. 

- Ikke overprøvd de eksterne sensorenes faglige vurderinger

Dekan ved Fakultet for helsevitenskap, Marit Kirkevold, skriver i et tilsvar og samtidig imøtegåelse i den samme avisen at hun er helt uenig i at universitetet har overprøvd sensorenes faglige vurderinger. Hun skriver at OsloMet ikke har overprøvd sensorenes vurdering av oppgavebesvarelsene eller endret poengsummene som ble satt på de ulike oppgavene. Samtidig bekrefter hun at terskelverdien for å skille mellom en bestått og ikke-bestått oppgave er justert ned. Hun poengterer at dette ikke ble gjort for å kamuflere et dårlig resultat, men for at studentene skal få en rettferdig vurdering og et eksamensresultat som står i forhold til kravene i emnet. 

Fra 56% stryk til 10% stryk

I et nytt innlegg i Khrono fra de tre eksterne sensorene skriver de blant annet at hele 56% av studentene ville strøket ved ordinær eksamen i desember dersom grensen på 65% riktige svar hadde stått seg. I stedet ble strykprosenten 10%, etter at terskelen til slutt ble senket ned til 43,14%. Norheim, Mordt og Klafstad avslutter innlegget med å hevde at med den senkede terskelverdien fikk studentene karakteren A med 20 prosent feile svar.

Forklarer rollen som tilsynssensor

Joost van Wijchen har ifølge Khrono vært tilsynssensor ved OsloMet på den aktuelle eksamen i anatomi. En eksamen og ikke minst karaktersetting og strykgrenser som har medført åpen debatt mellom tre eksterne sensorer og ledelsen ved OsloMet. Midt imellom her sitter tilsynssensor van Wijchen.

Khrono har fredag formiddag publisert et intervju med van Wijchen, der han forklarer sin rolle i saken, og ikke minst filosofien og antagelsene som benyttes rundt eksamen og tilstøtende vurderinger. Intervjuet, og mer om tilsynssensorens rolle, kan leses på Khronos nettsider

Debatten kan følges i Khrono.

Saken ble oppdatert med lenke til Khronos intervju med Joost van Wijchen fredag 12.juli kl 12:18. 

Powered by Labrador CMS