Illustrasjonsfoto: Hovedbygget Campus Gløshaugen, NTNU.

Kutt tynger universiteter og høgskoler: - Tilbake til normalen, ifølge forsknings- og høyere utdanningsministeren

Etter mandagens fremlegging av regjeringens forslag til statsbudsjett, har flere fra universitets- og høgskolesektoren uttrykt skuffelse, blant annet rektor ved NTNU, Tor Grande. Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel sier til Universitetsavisa at man nå skal tilbake til et normalnivå. 

Publisert Sist oppdatert

Hoel forteller til Universitetsavisa at regjeringen er veldig tydelig på at det er tre felt som har særlig prioritet: Tjenester som skal sikre velferdsstaten framover – og særlig helseutdanningene, IKT og teknologiutdanninger som det er stor mangel på, og utdanninger vi trenger for det grønne skiftet. 

Les saken i Universitetsavisa

- Må gjøre sine prioriteringer

- Dette er våre prioriteringer, også må universitetene og høyskolene gjøre sine prioriteringer innenfor det. Så det må NTNU håndtere innenfor de fullmaktene og overordnede føringene de får fra oss, sier Hoel til avisa.

I forslaget til statsbudsjett ønsker regjeringen å bruke 46,4 milliarder kroner i rammebevilgning til universitet og høyskoler i 2025. For sektoren er dette en samlet realnedgang på 1,3 prosent sammenliknet med 2024. 

Faser ut koronamidler

- Det er en realnedgang. Det er hovedsakelig fordi Stortinget under koronapandemien og arbeidsløsheten gikk inn med ganske mange ekstra studieplasser og rekrutteringsstillinger i 2020. Det har hele tiden vært meningen at disse ekstraordinære tiltakene skal fases ut når arbeidsmarkedet normaliserer seg, og det er det vi gjør nå. 

Sammenligner man med budsjettet for 2019 vil det med dette budsjettforslaget bli en realvekst for sektoren på 0,2 prosent. 

- Det er 2019-nivået vi regner som normalnivået, har Hoel tidligere uttalt. 

Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap, NTNU.

Venter omfattende kutt

Ved Fakultet for medisin og helsevitenskap ved NTNU er det varslet omfattende kutt. Her ligger det nå an til sluttpakker, ny bemanningsplan og mulige oppsigelser. Fysioterapiutdanningen ved NTNU er en del Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap, og er organisert under dette fakultetet.

Powered by Labrador CMS