Skibotn helse- og rehabilitering.

Få søkere til fysioterapistilling i Skibotn

Mens nyutdannede fysioterapeuter sliter med å få jobb, opplever Skibotn helse- og rehabilitering at søkere til ledige stillinger uteblir.

Publisert

Fakta om Skibotn

  • Tettsted i Storfjord kommune ved fjorden Lyngen
  • Har 532 innbyggere
  • 12 mil nord for Tromsø
  • Lyngsalpene ligger en kort kjøretur unna

- I januar lyste vi ut et seks måneder langt vikariat. Vi fikk fire søkere. En av dem trakk søknaden, en annen takket nei og de to siste var ikke kvalifisert. Vi lyste stillingen ut på nytt, samt at vi lyste ut etter en fysioterapivikar til. Da fikk vi kun tre søkere og bare én var kvalifisert, sier Sanna Bostad Kvaal.

Hun er psykomotorisk fysioterapeut og tillitsvalgt, og har jobbet på Skibotn siden hun var ferdig i turnus der i 2015.

Det er første gang så lenge hun har vært tillitsvalgt, at instituttet mottar få søkere til ledige fysioterapistillinger. Høsten 2020 lyste de også ut en fysioterapistilling. Da fikk de 19 søkere.

-Vanligvis får vi over 10 søkere til hver jobb. Derfor er vi usikre på hvorfor så få har søkt nå, sier Kvaal.

Samme prosedyre

Skibotn helse- og rehabilitering har ikke gjort noe annerledes enn det de vanligvis gjør, når de utlyser ledige stillinger. De annonser på NAV. Nå tester de i tillegg finn.no.

- Jeg har ingen god forklaring på hvorfor det er få søkere nå, men det er selvsagt ingen tvil om at Skibotn er et lite sted. Kanskje det skremmer mange fra å søke, sier Kvaal.

Selv kommer hun fra Stjørdal i Trøndelag og hadde ingen planer om å bosette seg i Nord-Norge. Da hun fikk turnusjobben, bestemte hun seg for å bo der i ett år.

- Jeg stortrives i jobben. Vi er til sammen åtte fysioterapeuter og vi jobber i tverrfaglige team med lege, sykepleiere, psykolog og ernæringsfysiolog. Vi har en avtale med Helse Nord og leverer ytelser innen hjerte- og lungerehabilitering samt sykelig overvekt, sier Kvaal.

Mulighet for faglig utvikling

Hun er glad for at hun startet i jobben, blant annet fordi hun har lært mye som hun ikke fikk i løpet av sine tre år ved utdanningen i Trondheim. I tillegg har hun tatt mastergrad mens hun har jobbet på Skibotn. Den er finansiert av rehabiliteringsinstitusjonen.

Kvaal har forståelse for at mange nyutdannede fysioterapeuter opplever at det er vanskelig å få fast jobb. Samtidig mener hun det finnes muligheter, i hvert fall hvis du er villig til å flytte.

- Jeg forstår at Skibotn kan oppleves som et for lite sted å bo på, med bare 500 innbyggere. Men her vil du komme inn i et ungt fysioterapimiljø med mulighet for å lære og utvikle deg enormt. I tillegg lever vi tett på naturen og veien til Lyngsalpene er kort. Det er også bare 12 mil til Tromsø, sier Kvaal.

Må være villig til å flytte

Fysioterapeuten har gjennom flere artikler satt søkelys på utfordringene mange nyutdannede fysioterapeuter møter når de skal ut i arbeidslivet. Forskere har i flere år varslet at norske arbeidstakere må venne seg til å flytte dit det finnes jobber, og NAV har varslet strengere praksis om flyttekrav.

Les også "Vil bli ridefysioterapeut, men må få jobb først

Forbundsleder Gerty Lund har tidligere uttalt at hun ikke er i tvil om at det er vanskelig å få jobb som fersk fysioterapeut, noe som blant annet skyldes at det er for få jobber.

Samtidig oppfordret hun nyutdannede til å gjøre sitt ytterste når du er i praksis og turnus.

- Jeg har selv ansatt mange som gjorde et godt inntrykk da de fikk muligheten. I tillegg anbefaler jeg alle å holde ut. Jeg startet selv med to vikariater, og fikk til slutt jobb, sa Lund.

Skibotn helse- og rehab fikk ikke ansatt fysioterapeuter i de to ledige vikariatene. Nå forsøker de med en fast stilling.

Powered by Labrador CMS