Illustrasjonsfoto.

– Frisklivssentralen tilbyr hjelp til glede og mestring

Høsten 2021 fikk Torunn Westermoen fra Lindesnes diagnosen postviralt utmattelsessyndrom. Nå roser hun hjelpen hun har fått ved frisklivssentralen i kommunen.

Publisert

– For meg har det vært helt avgjørende å få så tett oppfølging over lengre tid, og av folk med høy kompetanse og mye erfaring, sier Westermoen til Lindesnes avis (bak betalingsmur).

Det var kommunens psykiske helseteam som gjorde henne oppmerksom på både treningskurset og kurset i belastningsmestring som hun har deltatt på det siste året.

– Jeg har vært syk i mer enn tre år og vært hos mange leger, men ingen av dem har nevnt tilbudene til frisklivssentralen, forteller Westermoen.

Et bedre liv

Lindesnes avis skriver at det i løpet av 2024 deltok 200 personer på frisklivstrening i Lindesnes kommune.

– Vårt mål er å hjelpe og støtte folk til fysisk aktivitet og bedre levesett. En aktiv livsstil betyr mye for folks livskvalitet, og vi jobber aktivt for å hjelpe folk med å endre levevaner og mestre ulike utfordringer, forteller fysioterapeut og koordinator ved frisklivssentralen, Markus Due.

– En ting er å få hjelp til å endre livsstil, men like viktig er å klare å holde på endringen over tid. Forskning viser at hvis vi hjelper en gjennomsnittlig 55 åring til å være i aktivitet 2,5 til 5 timer i uken vil personen vinne flere år med bedre levesett. Det kalles kvalitetsjusterte leveår, sier Due til avisen.

– Vi tilbyr ikke piller, men hjelp til å finne glede og mestring i livet, sier han.

Flest kvinner

Treningen ved frisklivssentralen foregår både ute og inne. Det tilbys også treningskurs med temasamlinger om motivasjon, mestring, fysisk aktivitet, kosthold og psykisk helse.

To ganger i året holdes ulike mestringskurs, som søvnkurs, bra mat for bedre helse, belastningsmestring, røykeslutt, tankeviruskurs og ulike kurs for folk med kreft og diabetes type 2.

Det er stor overvekt av kvinner blant de som deltar på aktiviteter og kurs i regi av frisklivssentralen.

– Det er ingen grunn til å tro at færre menn enn kvinner har behov for å komme hit, så det er nok den største utfordringen vår, sier Due.

Viktig å forebygge

Kommuneoverlege Viggo Lütcherath sier til Lindesnes avis at frisklivssentralen er viktig i kommunens arbeid med å dreie fokus fra behandling til forebygging.

– Ut fra et folkehelseperspektiv, er særlig livsstilsendringer som økt aktivitet svært viktig, sier Lütcherath.

 

Powered by Labrador CMS