Stig Fløisand: Fra regionleder til forbundsleder
Møt mannen som mener at fysioterapeuter kan redde norsk helsevesen. Nå har han blitt forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund, og får nok å henge fingrene i i tiden fremover.
Vi møter Fløisand i Kirkegata 15 i Oslo sentrum, Norsk Fysioterapeutforbunds lokaler. Langt hjemmefra for mannen som til daglig bor i Sandnes, hvorfra han har ledet forbundets Region Vest i 2,5 år. Nå har stafettpinnen til regionledervervet blitt overlevert videre. Fordi han takket ja til å overta som forbundsleder ut inneværende periode. Gerty Lund måtte som kjent forlate vervet etter Landsmøtets mistillitsvedtak i november.
Erfaren tillitsvalgt
Hvem er egentlig den nye forbundslederen i Norsk Fysioterapeutforbund?
– Du har vært regionleder en god stund, mange NFF-medlemmer kjenner deg. Men på langt nær alle. Fortell litt om deg selv. Hva har du jobbet med før du tok over som regionleder i vest?
– Jeg har vært avtalefysioterapeut i Stavanger kommune i mange år, kommer det fra Fløisand.
Som også har vært ansatt som kommunefysioterapeut i den samme kommunen.
Og dersom noen tror Fløisand er relativt "ny" i NFF-sammenheng, tar de feil:
– Jeg har vel hatt verv i NFF sentralt og lokalt så lenge jeg kan huske. Jeg har vært tillitsvalgt lokalt, regionalt, ledet NFFs etiske råd og vært styremedlem i den sentrale valgkomiteen. Jeg har også vært både styremedlem sentralt og i regionen, nestleder i regionen og leder for Region Vest.
Politisk påvirker
– Fortell litt om hva du gjorde som regionleder?
- Jeg hjalp tillitsvalgte og medlemmer i regionen. Dette innebar mye forskjellig arbeid. Jeg jobbet mye med lokalpolitisk påvirkningsarbeid. Blant annet gikk tiden med til å fortelle politikere og beslutningstakere om fysioterapi. Hva fysioterapi er, og hva fysioterapeuter gjør, forteller Fløisand ivrig.
– Vi har oppjustert driftstilskudd, jobbet mot reduksjon av driftstilskudd, nedbemanninger, bistått i omorganiseringer og så videre. Det har blitt mye reising rundt i regionen for å møte medlemmene der de er. Bli kjent med dem og vise frem forbundet, fortsetter han.
– Hvor lydhøre er lokalpolitikere, synes du?
– Det handler om å tilføre de rette folkene kunnskap om fysioterapi, svarer Fløisand raskt.
– De vi får snakket med, får større forståelse for hva fysioterapi er. De lytter gjerne når vi får tid med dem.
Før han legger til:
– Dette er et kontinuerlig arbeid. Politikere byttes ut stadig vekk, og det handler om å både friske opp kunnskapen hos de vi har snakket med før, og samtidig tilføre nye lokalpolitikere den nødvendige kunnskapen om faget og profesjonen.
– Hvordan bruker du den kunnskapen og erfaringen du har opparbeidet deg frem til nå videre inn i forbundsleder-rollen?
Fløisand tar et eksempel, som kan illustrere endringen fra regional leder til leder for hele organisasjonen:
– Før jobbet jeg mot lokalpolitikere. Nå vil jeg nå sentrale politikere, statssekretærer og departementer. På den måten kan vi nå ut til de som fatter beslutninger på nasjonalt plan, sier han.
Kan fortsatt redde norsk helsevesen
– Du har ment at fysioterapeuter kan redde norsk helsevesen (se egen sak). Kan du si noe om hvordan?
– Når vi nå med rimelig sikkerhet vet at det kommer en bemanningskrise, må vi gjøre noe med det. Befolkningen, som vi vet blir eldre og eldre, må trenes opp til å kunne bo hjemme lengre. Jeg mener nok fysioterapeuter og nok fysioterapi kan løse mye her. Fysioterapi som forbyggende tiltak i mye større grad enn vi har sett til nå.
– Rett og slett for å holde folk vekk fra helsetjenesten i så stor grad som mulig.
Fløisand sier også at fysioterapeuter bør brukes i enda større grad for å få bukt med det voksende sykefraværet i Norge.
– Her har vi spilt inn forslag til hvordan fysioterapeuter kan hjelpe til med problematikken, blant annet gjennom det man i Storbritannia kaller Fit Note.
Året som gikk
– Kan du fortelle litt om året som gikk? Du måtte inn som midlertidig generalsekretær en kort periode og du gikk inn som forbundsleder etter at sittende forbundsleder måtte gå etter mistillit. Hvordan har dette vært for deg?
– Det har vært hektisk, og spennende. Jeg har fått se organisasjonen med nye øyne, kommer det raskt fra Fløisand.
Han legger til:
– Det å kunne gå inn i de to rollene har gjort at jeg ser hvor godt sekretariatet i NFF jobber, og hvor uvurderlige de er for NFF. Det har jeg lyst til å fremheve.
– Har du noen formening om hvordan organisasjonen har opplevd endringene som skjedde i 2024?
– Jeg tenker at organisasjonen nok har blitt påvirket av året som har gått. Samtidig håper og tror jeg man nå ser at vi må stå enda sterkere sammen og se fremover, for profesjonens og medlemmenes beste inn i fremtiden, sier han.
– Hva skal til for at det nå skal bli ro og stabilitet i NFF, tror du?
– Nå tenker jeg at vi må konsentrere oss om alle de viktige oppgavene som skal gjøres. Bruke hverandre på tvers i organisasjonen. Jobbe sammen mot felles mål. Jeg vil fremheve at jeg har blitt tatt godt imot av sekretariatet. Et velfungerende sekretariat er nok en hovednøkkel til suksess fremover.
Politisk program
– Det nærmer seg et Hovedlandsmøte i november. Hva skal skje frem mot det?
– Vi må bruke tiden godt og effektivt. Vi ønsker å lage et politisk program, samle politikken vår og gjøre den tilgjengelig for alle, sier Fløisand.
– Vi har politikk på mye, men ikke alt vi vil ha politikk på. Dette må vi gjøre noe med. Vi skal derfor lage en klar strategi. Samtidig som vi skal lande et organisasjonsprosjekt. NFFs lover og vedtekter må gjennomgås. Samtidig må vi holde godt i den daglige driften, og alt som skal skje.
– Hva med Fysioterapikongressen?
– Ja, denne er svært viktig for veldig mange fysioterapeuter, og er noe vi som organisasjon er stolt av å arrangere, sier forbundslederen.
– I forbindelse med kongressen skal vi også arrangere et nytt politisk ledermøte, der de tillitsvalgte lederne skal få komme med innspill og kommentarer til organisasjonsprosjektet som skal legges frem, forteller Fløisand.
– Det blir mye å gjøre for deg, og for mange i NFF. Hvordan håndteres denne mengden arbeid?
– Det er et godt spørsmål. Vi har et presset sekretariat allerede, sier Fløisand.
– Vi må hele tiden være flinke til å prioritere. Noe må vente, noe kan ikke få den høyeste prioriteten. Vi har et begrenset antall ansatte. Generalsekretær Frode Jahren og jeg har blitt enig om at visse saker må prioriteres høyt i tiden fremover.
Organisasjonsendringer
– Det forelå en rapport i juni i fjor, fra en prosjektgruppe. Her lå det to alternativer på bordet for fremtidens NFF, altså organisasjonsendringene. Så kom et tredje forslag før Landsmøtet i høst. Hva er status nå?
– Vi skal som sagt legge frem et forslag for ledermøtet i mars. Vi har hatt en runde med en eksternt firma allerede, etter innspillene som kom på høstens Landsmøte. Dette arbeidet fortsetter, og vi skal klare å legge frem et alternativ til diskusjon i mars.
– Det blir selvsagt ikke tatt noen beslutninger på ledermøtet, men de skal få kommentere og komme med innspill. Endelig vedtak skal fattes på Hovedlandsmøtet, presiserer den nye forbundslederen.
Region Vest
– Kan du fortelle litt om hvordan ledelsen i den regionen du har ledet, Region Vest, nå blir satt sammen frem til høstens valg av ny regionledelse?
– Nå har vi gjort det sånn at nestleder Preben Andersen har gått inn som regionleder midlertidig. Han får hjelp av nestleder Snorre Hjartnes og resten av styret til å ivareta medlemmene i regionen. Jeg er trygg på at medlemmene i regionen blir godt ivaretatt fremover.
– Hva er det viktigste ny regionledelse må tenke på?
– Fortsette den politiske påvirkningen og gjøre fysioterapi kjent for mange, kommer det kontant fra Fløisand.
– Dagens lokalpolitikere er nemlig morgendagens stortingspolitikere.
Samtidig mener han at den gode kontakten med tillitsvalgte er essensiell. Fløisand sier at dette gjøres best ved å reise rundt og treffe medlemmene.
– Ansikt til ansikt kommer nemlig de viktige innspillene, sier han.
– Må vise oss tilliten verdig
– Det var et politisk ledermøte 6.januar, der man kom frem til at det ikke er nødvendig med et ekstraordinært landsmøte før høstens Hovedlandsmøte. Opplever du at styret nå har tillit i organisasjonen etter den kritikken som kom frem på Landsmøtet?
– Ja det vil jeg si. I og med at vi får lov til å fortsette mener jeg vi har nødvendig tillit. Men når kritikken kom, så må vi ta denne til oss. Vi må vise oss tilliten verdig, og rette opp i de feilene vi gjorde. Jeg mener vi har tatt noen grep som skal gjøre at de samme feilene ikke blir begått på nytt.
– Hvordan?
– Vi har opprettet et arbeidsutvalg i styret. De skal blant annet forberede saker styremøter og hjelpe meg som forbundsleder med driften av forbundet. Utvalget er også ment som et bindeledd mellom Forbundsstyret og sekretariatet, noe jeg tror vil bedre denne kommunikasjonen.
Fløisand legger til at det foreligger et styrevedtak på at arbeidsgruppen opprettes, men så langt ikke på gruppens mandat.
- Dette vil foreligge om kort tid, legger han til.
Har en god følelse
– Tanker ellers om tiden fremover?
– Jeg har en veldig god følelse for fremtiden. Jeg tror nemlig NFF har potensiale til å vokse. Når vi kommer godt i gang med det arbeidet som nå er startet, skal vi bli enda mer synlig, og vi skal bli hørt ute i samfunnsdebatten.
– Her hører vi hjemme, sier han.
Og legger til:
– Jeg gleder meg veldig, og er selvsagt spent.
– Stiller du til valg som kandidat til forbundsledervervet i november?
– Det er litt tidlig å svare på, avslutter Stig Fløisand.