En dansk studie har sett på langtidseffekten av styrketrening hos eldre.

Effekten av tung styrketrening varte i flere år

Ett år med intensiv styrketrening for mennesker i tidlig pensjonsalder ga vedvarende god effekt, viser en ny dansk studie publisert i BMJ Open Sport & Exercise Medicine.

Publisert

I studien ble 451 dansker i slutten 60-årene delt inn i tre grupper. Deltakerne i gruppe én og to skulle trene henholdsvis tung og moderat styrketrening, mens deltakerne gruppe tre skulle leve livet sitt slik de pleide, skriver videnskab.dk.

De som trente tungt, utføre først og fremst øvelser i treningsmaskiner, som for eksempel beinpress, i tillegg til noen kjerneøvelser. De som trente moderat, brukte strikk og kroppsvektøvelser.

Holdt seg over tid

For å opprettholde motivasjonen ble deltakerne delt inn i mindre grupper som kunne trene sammen, og de ble fulgt opp underveis slik at forskerne kunne forsikre seg om at de gjorde øvelsene riktig.

Resultatet av studien viste at tung styrketrening i 12 måneder hadde positiv effekt på deltakernes muskelmasse og styrke, og at treningen hemmet dannelsen av visceralt fett.

Ikke så overraskende kanskje og godt dokumentert fra før.

Men studien viste også at effekten varte i flere år etter at den intensive styrketreningen opphørte.

Mads Bloch-Ibenfeldt er stipendiat i trening og aldring ved Universitetet i København og medforfatter på studien.

Opprettholdt styrken i beina

— Det finnes ikke mange studier som ser på trening utført over lang tid der deltakerne følges opp flere år senere, sier han til videnskb.dk.

Deltakerne ble testet før og etter treningsperioden, og så igjen etter ett år og tre år.

— Hos dem som hadde trent tolv måneder med tung styrketrening, så vi at de faktisk klarte å opprettholde styrken i bena sammenlignet med baseline, sier Bloch-Ibenfeldt.

— I den alderen vet vi at man mister både muskelstyrke og muskelmasse. Dette så vi både i kontrollgruppen og blant dem som trente med moderat intensitet, sier han.

Aldri for sent

De som trente tung og de som trente moderat styrke opplevde heller ikke en økning i det farlige fettet rundt organene sammenlignet med prosjektstart.

Bloch-Ibenfeldt forteller til vitenskab.dk at det finnes flere studier på styrketrening hos enda eldre mennesker.

— Det er aldri for sent å komme i gang. Og du kan oppnå virkelig gode resultater selv om du er 80 eller enda eldre, sier han.

Powered by Labrador CMS