Utmattelse er et kjent problem etter et hjerneslag.

Mangler kunnskap om utmattelse i rehabilitering etter hjerneslag

Halvparten av dem som har hatt hjerneslag sliter med utmattelse etterpå. Helsepersonell oppfordres til å se etter symptomer tidlig i forløpet.

Publisert

– For mange hjerneslagrammede er utmattelsen en ny erfaring. Det kan oppleves som å ha nedsatt balanse og/eller andre fysiske utfordringer. Daglige oppgaver blir mer krevende enn tidligere, sier psykolog med spesialisering i klinisk nevropsykologi ved Sykehuset Innlandet, Anita Kjeverud, til forskning.no.

For å forhindre at tilstanden utvikler seg og blir verre, oppfordrer hun helsepersonell til tidlig å se etter symptomer på utmattelse etter et hjerneslag.

– Mange av faktorene som skaper utmattelse, kan vi gjøre noe med. Eksempler på dette kan være synstrening, fysioterapi, eller å finne riktig balanse mellom aktivitet og hvile, sier Kjeverud.

Utmattelse er koblet til dårligere fysisk helse, redusert livskvalitet og økt dødelighet. Likevel er det ingen felles enighet om hva utmattelse innebærer eller hvordan lidelsen skal vurderes eller behandles.

Fysisk trening anbefales

Kjeverud avla nylig en doktorgrad ved Universitetet i Oslo om utmattelse etter hjerneslag, der hun kartlegger sykdomsforløpet og ser på mulige årsaker. Hun håper forskningen hennes kan være med på å utvikle strategier for behandling.

En tverrfaglig vurdering av pasienten vil kunne kartlegge faktorer som bidrar til utmattelsen, og det vil være mulig å lage en tilpasset behandlingsplan for den enkelte. Generelt anbefaler Kjeverud tilpasset fysisk aktivitet, aktivitetsregulering, økt kunnskap hos pasienten om årsakene til utmattelse, bedre søvnkvalitet og smertereduksjon.

– En del kan ha behov for råd rundt fysisk aktivitet slik at de opprettholder en god fysisk kapasitet. Fysisk trening anbefales mot utmattelse ved flere ulike diagnoser, sier hun.

Samtidig er det viktig å se hele mennesket, og ikke bare sykdommen.

– Om det er mange andre belastninger i livet, kan vi kanskje gi råd om hvordan du kan sortere og søke bistand til å håndtere dette, sier Kjeverud.

Powered by Labrador CMS