Mener enkelte kommersielle helseaktører oppfordrer til bruk av unødvendige helsetilbud: – Unødig bekymring for foreldrene
- Det er spesielt bekymringsverdig at informasjon eller reklame om unødvendige undersøkelser gis av autorisert helsepersonell, skriver en gruppe forfattere i Dagens Medisin.
«Det er med bekymring vi ser at foreldre oppfordres til å oppsøke helseundersøkelser for friske barn uten symptomer, for å få en bekreftelse på at det ikke feiler barnet noe. Kommersielle aktører tilbyr ofte slike kontroller for barn helt uten avvikende utvikling eller bevegelsesmønster. Oppfølgingen i seg selv er ikke direkte skadelig for barnet, men behandlingen er helt unødvendig og kan også medføre unødig bekymring for foreldrene. Vi er kritiske til markedsføring av helsetjenester som ikke bygger på et solid kunnskapsgrunnlag, eller der forskningsresultater brukes på en unyansert måte for å underbygge egen praksis. Det er spesielt bekymringsverdig at informasjon eller reklame om unødvendige undersøkelser gis av autorisert helsepersonell", mener de.
Ingunn Skogseth-Stevens, Kari Løvendahl Mogstad, Ann Karin Swang og Hege Kristiansen har skrevet kronikken. De representerer henholdsvis Faggruppen for barne- og ungdomsfysioterapi i Norsk Fysioterapeutforbund, Faggruppen for svangerskap og barns helse i Norsk Forening for Allmennmedisin, Landsgruppen av helsesykepleiere i Norsk Sykepleierforbund og Norsk Barnelegeforening.
Kronikken kan leses i Dagens Medisin.
Forfatterne skriver at de alle representerer helsetjenester som tilstreber kunnskapsbasert praksis, og at både foreldre og barn må kjenne seg trygge på at de får den beste oppfølgingen gjennom kommunehelsetjenesten.
De fremhever at alt helsepersonell, deriblant kommersielle aktører, må forholde seg til rådene som kommer frem i Kloke valg-kampanjen for å blant annet unngå unødvendig overbehandling.
«Vi oppfordrer politikere og ledere til å prioritere de tverrfaglige, offentlige, lavterskel og universelle helsetilbudene til barn og familier. Dette for at befolkningen fortsatt skal ha tiltro til at de får de mest kunnskapsbaserte rådene i den offentlige kommunehelsetjenesten», skriver de avslutningsvis.