Kjerstin Fet Vindenes opplever medlemsvekst og stor interesse for mental helse blant fysioterapeuter.
Kjerstin Fet Vindenes peker på viktigheten av å bruke ressurser riktig i helsevesenet.

– Vi må bruke de ressursene vi har klokt, til det beste for pasientene

Torsdag hadde "Gjør kloke valg-kampanjen" sin årlige konferanse i Oslo, med over 400 deltakere. Kjerstin Fet Vindenes holdt innlegg om det å ta kloke valg ut fra sitt ståsted, som psykomotorisk fysioterapeut og faggruppeleder i Norsk Fysioterapeutforbund. 

Publisert Sist oppdatert
Fra konferansen den 28.november

– Vi mener det er viktig at vi sammen med alle de ulike profesjonene diskuterer hvordan vi bedre kan løse utfordringene med overbehandling, og også se hvordan overbehandling kan føre til underbehandling.

Dette sa  Stefán Hjörleifsson til salen. Han er fastlege og leder for kampanjen i Norge.

Gjør kloke valg-kampanjen er en norsk versjon av den internasjonale Choosing wisely-kampanjen som startet i USA i 2012. Hensikten er å redusere overdiagnostikk og overbehandling i helsevesenet. 

-Mange undersøkelser og behandlinger er ikke bare unødvendige, men kan også være skadelige for pasientene, skriver kampanjen på sine nettsider. 

15 råd fra NFF

Norsk Fysioterapeutforbund er en del av kampanjen, og har spilt in en rekke råd til initiativet. På torsdagens konferanse holdt Kjerstin Fet Vindenes innlegg om temaet, sett fra sitt ståsted som psykomotorisk fysioterapeut, og leder for Faggruppen for psykomotorisk fysioterapi i Norsk Fysioterapeutforbund. 

Faggruppen, har i likhet med flere andre faggrupper i Norsk Fysioterapeutforbund, spilt inn sine råd til kampanjen. Rådene, som teller 15 i alt, kan du lese her.

- Jeg opplever at dette ønskes velkommen i våre ulike faggrupper og også i fagmiljøet generelt. Det er ingen tvil om at dette er et viktig bidrag for å endre holdningene. «Mer er ikke alltid bedre», sa Vindenes til fysio.no noen uker før konferansen.

Redusere unødvendige tiltak

– Når ulike yrkesgrupper kommer med anbefalinger for hver yrkesgruppe, kan vi sammen redusere unødvendige behandlinger og sørge for en sunnere helsetjeneste, sier Vindenes, sa hun til nettstedet.

Hun mener også at man må bruke ressursene på tiltakene som har effekt:

– Vi må bruke de ressursene vi har til rett tid og med rett personell. I tillegg er det viktig at vi bruker ressursene på behandlinger vi vet har effekt, fremfor å gjøre behandlinger vi vet er unødvendige.

Engasjementet er der

Fysioterapeuten tok kontakt med Fet Vindenes dagen etter konferansen.

– Hva tenker du om dette initiativet nå, 6 år etter at det startet i Norge? Fungerer det? Ser dere mindre overbehandling i helsevesenet?

–  Etter at NFF lanserte sine kloke valg i 2023, sendte vi i faggruppen ut en forespørsel om psykomotoriske fysioterapeuter ønsket å sitte i en "kloke valg-komite".  Vi fikk veldig mange tilbakemeldinger, og dermed et luksusproblem med å velge ut komite-medlemmer. Det er tydelig interesse der ute, forteller hun. 

Komiteen skal jobbe med å utvikle eksisterende og komme med nye kloke råd fra Norsk Fysioterapeutforbund. 

– Kloke valg må hele tiden til, kloke valg skal være i vår bevissthet, og vi må hele tiden utvikle våre råd, fortsetter Fet Vindenes. 

– Hva sier du til dine pasienter om dette temaet? 

– Jeg har faktisk en pin-button liggende lett synlig der jeg jobber. Denne har sin misjon. Jeg peker på den når jeg synes dette er nødvendig, og kan si til pasienter: "Jeg vet ikke om du har hørt om gjør kloke valg", og forklarer litt om kampanjen. Før jeg kan si for eksempel at "vi er mange i helsevesenet som nå har begynt å tenke slik". 

– Så er det viktig for meg å si at det er de som ikke var på konferansen på torsdag som gjerne må informeres om denne kampanjen. Husk at vi bare var 400 der. Hva med resten?, fortsetter hun.

Det som var normalt før har blitt sykdom

- Jeg håper vi kan tenke oss mer vekk fra systemnivå og inn på individnivå.

– Hvordan da? 

– Tilstander som tidligere ble sett på som normale blir nå, ikke sjelden, gitt en diagnose. Da blir det en forventning om behandling fra pasientens side. I mange tilfeller snakker vi også om krav fra pasienten, ja til og med rettigheter i helsevesenet. 

– Er dette nytt?

– Dette er et skifte i helsevesenet sammenlignet med tidligere. Nå oppsøker vi helsevesenet for å sjekke at vi ikke er syke, mener hun. 

– Dermed får vi ikke gitt hjelp til alle de som virkelig trenger det. 

– Det er en del fokus på medikamentbruk på denne konferansen. Hadde du noen innspill her? 

–Vi kommer ikke utenom medikamentbruk i psykiatrien. Men fysioterapi  er medikamentfritt! For oss som behandlere handler det om å få pasientene til å håndtere, og tåle å stå i vondtene sine, stå i det å kanskje ha det vanskelig. Vi fysioterapeuter har mange gode verktøy i denne sammenhengen, avslutter Kjerstin Fet Vindenes. 

Har du tanker om saken du nettopp har lest? Vi i Tidsskriftet Fysioterapeuten setter pris på å høre fra deg! Er det andre temaer du ønsker å lese mer om? Har du forslag og gode tips? Send en e-post til Fysioterapeuten@fysio.no.

Powered by Labrador CMS