Forbundsleder i NFF, Gerty Lund, forbundsleder i Norsk Ergoterapeutforbund, Tove Host Skyer, og statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Usman A. Mushtaq møtte hverandre til debatt om rehabiliteringstjenesten.

Arendalsuka: Ønsker lovpålagte tjenester for å sikre et bedre rehabiliteringstilbud

Hvem har ansvaret når kommunene svikter i rehabiliteringstilbudet? Det var ett av spørsmålene forbundsleder Gerty Lund ville ha svar på i forkant av paneldebatten under Arendalsuka tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

I samarbeid med Norsk Ergoterapeutforbund, inviterte NFF til politisk debatt i Arendal med tittelen: Hvordan kan rehabiliteringstjenesten bli bedre?

Riksrevisjonen har slått fast at norske innbyggere ikke får den rehabiliteringen de trenger. Så hvordan kan tilbudet styrkes, slik at vi som samfunn unngår å sløse vekk både menneskelige og økonomiske ressurser?

I panelet satt forbundsleder i Norsk Ergoterapeutforbund, Tove Holst Skyer, forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund, Gerty Lund, nyutnevnt statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Usman A. Mushtaq, og leder av Venstres helsepolitiske nettverk, Inger Noer.

Forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund, Gerty Lund, forbundsleder i Norsk Ergoterapeutforbund, Tove Holst Skyer, leder av Venstres helsepolitiske nettverk, Inger Noer og statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Usman A. Mushtaq.

Det var bred enighet blant deltakerne om at Riksrevisjonen har rett. Men hva kan gjøres for å bedre situasjonen for pasinetene? 

Lovpålagte tjenester og private aktører

Både Mushtaq og Noer ønsker lovpålagte rehabiliteringstjenester for bedre å kunne sikre at kommunene prioriterer rehabilitering. Det var begge forbundslederne særdeles godt fornøyd med, skriver fysio.no.

- Ja, takk, det ønsker vi velkommen. Det er et faktum at vi hvert år må kjempe for å bevare kommunale stillinger, driftshjemler for avtalefysioterapeuter og sågar også Frisklivssentraler. Ved å lovpålegge disse tjenestene, vil kommunene i større grad måtte prioritere tjenestene. Rehabilitering er ikke bare en økonomisk nødvendighet, men også avgjørende for pasientenes livskvalitet, sa Lund, som også understreket viktigheten av å styrke  rehabiliteringskompetansen i helsefellesskapene.

Statssekretær Mushtaq sa at han i tillegg ønsker å benytte private aktører for å løse rehabiliteringsutfordringene.

- Vi må benytte oss av de private for å løse de utfordringene vi har, og jeg lover at de vil oppleve forutsigbarhet, sa Mushtaq.

Inviterte til møte

Når fysioterapeuten snakker med forbundsleder Gerty Lund på telefon, kan hun fortelle at den ferske statssekretæren tok kontakt også etter at debatten var ferdig.

- Vi møtte en lyttende statssekretær som tok seg tid til å snakke med oss etterpå. Han foreslo et møte i Oslo for å diskutere problemstillingene rundt rehabiliteringstjenesten nærmere. Jeg opplever at vi er enige om at rehabilitering er god økonomi på sikt, sier Lund. 

Powered by Labrador CMS