Arendalsuka: Hva er "godt nok" i den offentlige helsetjenesten?
Legeforeningen og KS inviterte til debatt den første dagen av årets Arendalsuke. Tema: Hva skal den offentlige helsetjenesten slutte å gjøre?
– Vi er glade for at vi i år i Arendal kan sette et veldig viktig tema på dagsordenen. For dette er en debatt vi er nødt til å ta: Hvordan skal vi prioritere i helsetjenesten?, innledet Legeforeningens president Anne-Karin Rime da hun ønsket tilhørerne velkommen.
Rime fortsatte:
– De fleste som sitter her i dag har hørt det før: Det er et gap mellom de mulighetene som ligger i medisinen og folks forventninger til helsetjenesten – og hva det offentlige evner å betale for. Perspektivmeldingen er helt tydelig på at den økonomiske situasjonen blir mer krevende framover, og vi blir nødt til å gjøre noen tøffe prioriteringer. Definisjonen på prioriteringer er å sette noe først, og dermed rangere det foran noe annet. Det handler om å kunne si nei. Og det er nettopp det å prioritere noe ned som er krevende, understreket Rime.
Mari Trommald, avdelingsdirektør helse og velferd i KS, satt i debattpanelet, og var enig i at det må prioriteres fremover. Hun pekte også på at prioriteringsverktøyene må bli enda bedre:
– Det finnes ingen kommuner som ikke må kutte. Å kutte er å prioritere. Men det er utrolig krevende, og prioriteringskriteriene er ikke nødvendigvis spesielt tilgjengelig. Og som verktøy fungerer de ikke så godt for kommunesektoren. Vi har behov for bedre verktøy.
Foruten Rime og Trommald, bestod debattpanelet av Terje Rootwelt, administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Truls Vasvik, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og første nestleder i helse- og omsorgskomiteen, Jens Plahte, forsker/prosjektleder i Proba samfunnsanalyse og Heidi Øyen Flemmen, nevrolog ved Sykehuset Telemark.
Les mer og se opptak av debatten på Legeforeningens nettsider.
Se også sak publisert i Dagens Medisin.