Når bør man varsle? Hovedverneombud er sikker på at det finnes forhold i den kommunale fysioterapitjenesten som burde ha blitt varslet.Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
– Fysioterapeuter varsler sjelden
Bare få ganger, gjennom sine 10 år i rollen, har hovedverneombud for byrådsavdeling for barnevern, sosiale tjenester og mangfold i Bergen, May Britt Kindem, mottatt et varsel skrevet av en fysioterapeut. Likevel er hun sikker på at det finnes forhold i den kommunale fysioterapitjenesten som burde ha blitt varslet.
Hovedverneombud for byrådsavdeling for barnevern, sosiale tjenester og mangfold i Bergen, May Britt Kindem, var i forrige uke invitert inn på NFFs lederkonferanse for fysioterapeuter i kommunen i Bergen for å snakke om varsling. Og fysioterapeuter varsler sjelden, ifølge henne. Årsaken er trolig sammensatt, forteller hun til Fysioterapeuten.
– Jeg tror fysioterapeuter tåler veldig mye. De er kanskje ikke så vant med å gi beskjed, sammenlignet med andre yrkesgrupper i den kommunale helsesektoren.
Kan strekke seg for langt
Kindem mener at det er flere forhold med fysioterapiarbeid i kommune som kan innebære økt sikkerhetsrisiko, eller på andre måter disponere for kritikkverdige arbeidsforhold.
– Fysioterapeuter står i mye alenearbeid. De er ute på skoler eller i hjemmet til brukere. De kan befinne seg i behandlingssituasjoner med mangel på god nok sikkerhet, uten at leder eller andre har helt oversikt over hvor de er, til enhver tid.
Hun tror fysioterapeuter strekker seg langt i jobben sin, noen ganger på bekostning av deres egne arbeidsforhold: De er lite bevisste på å gjøre sikkerhetsvurderinger og mangler kunnskap om mulige brudd på arbeidsmiljøloven.
- For meg fremstår arbeidsgruppen generelt som veldig «ordentlige», og noen ganger som mer opptatt av pasienten, eller brukeren, enn seg selv. De strekker seg langt, og har ofte stor arbeidskapasitet. Og oppmerksomheten har de sjelden på de selv.
Aktuell kunnskap for ansatt og leder
Ifølge Kindem, har kontrollutvalget i Bergen kommune utført en revisjon på varslingskulturen i kommunen, og funnet flere mangler i form av mangelfull melding - og håndtering av varsler. Kindem tror en dårlig varslingskultur preger langt flere kommunene-helsetjenester.
– Folk snakker ikke. De er ikke selv åpne, og får heller ikke høre noe om kritikkverdige forhold. Vi mangler en ytringskultur rundt slike forhold. Folk er redd for karrieren sin, og hvilke konsekvenser det kan få å si fra.
Kindem kan fortelle at det ikke finnes noen automatikk i at ledere i kommunen får opplæring i varslingsprosedyrer eller i å håndtere varsler.
– Det finnes informasjon til ledere som mottar et varsel, men de er ofte usikre på hvordan de i praksis skal lukke et varsel, på om de gjør de rette vurderingene og tiltakene.
Hun mener også at ansatte har et ansvar når det kommer til å melde om forhold man legger merke til i tjenesten, som for fysioterapeuter kan handle om sikkerhetsrisiko, manglende dokumentasjon eller kolleger som innleder forhold til sine pasienter. Fysioterapeuter har da en etisk meldeplikt, ifølge Kindem.
– Det er vel som andre ting, at man blir «medskyldige» etisk, om man har sett noe og ikke melder fra