Ferry Wangenvoorts lokaler
Kan fysioterapeutene åpne i morgen - mandag 20. april - eller blir det fortsatt tomme klinikker? Foto: Ferry Wagenvoort

Må vente på bransjestandarden

Bransjestandarden for fysioterapeuter kommer likevel ikke i dag. Det til tross for at Helsedirektoratet leverte den lørdag og at helsedirektør Bjørn Guldvog mente den kunne komme i dag, søndag 19. april.

Nyheter

Fysioterapeuten har i dag hatt gjentatt kontakt med kommunikasjonsavdelingen i Helsedepartementet. De forteller at bransjestandarden kommer i morgen – mandag 20 april – klokken 10, og ikke i dag.

- Det er trist at Helsedepartementet blir som en propp og at de ikke får sendt ut bransjestandarden i dag. Det skaper usikkerhet for alle fysioterapeuter som skal starte opp igjen i morgen, sier forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund Gerty Lund.

Hun har også sendt mail til helseminister Bent Høie, samt lagt følgende tekst ut på twitter:

Kjære Bent Høie,

@BentHHoyre

I morgen skal fysioterapeutene åpne igjen. Utfordring nå er at bransjestandarden ligger i HOD og ikke kommer ut før kl. 10:00 mandag Det fikk vi vite via NRK fredag kveld. Guldvog fikk fortgang i leveransen fra H.dir. Klarer du det samme fra HOD?

Frem og tilbake

Rett før påske ble det klart at fysioterapeutene kunne åpne igjen i morgen, mandag 20. april. Forutsetningen var en bransjestandard om smittevern.

Den standarden har fysioterapeuter ventet på siden. Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet sendte et forslag på høring tidligere i uken. Onsdag leverte Norsk Fysioterapeutforbund sitt høringssvar.

Det var derfor store forventninger om at den endelige bransjestandarden skulle komme fredag 17. april. Så skjedde ikke. 

I stedet fikk landets fysioterapeuter fredag vite at den ikke kommer før mandag 20. april. Det fortalte helseminister Bent Høie til Dagsrevyen fredag 17. april.

Forbundslederen reagerte

Uttalelsen fikk forbundsleder Gerty Lund til å reagere. Hun sendte en melding direkte til helsedirektør Bjørn Guldvog, som svarte med å love fortgang. Dermed sendte Helsedirektoratet fra seg bransjestandarden lørdag, slik at departementet kunne godkjenne den i dag, søndag.

Les saken om e-post-utvekslingen her

Fysioterapeuten har hatt gjentatte samtaler med kommunikasjonsavdelingene både i Helsedirektoratet og Helsedepartementet gjennom dagen i dag- søndag.

Fra departementet får vi beskjed om at bransjestandarden ikke kommer i dag, men i morgen – mandag 20. april – klokken 10.

Kommunikasjonsavdelingene har ingen forklaring på hvorfor den ikke kommer i løpet av søndagen.

Etter det Fysioterapeuten erfarer, er det ikke innholdet i bransjestandarden som forårsaker at den ikke kommer før i morgen. Trolig skyldes det at fagavdelingen i departementet skal vurdere hele standarden, og at de ikke har gjort ferdig jobben.

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten