SET, Redcord stimula/neurac har ikke tilført fysioterapien noe nytt og bedre

Debattinnlegg i Fysioterapeuten 10/2014.

Tom Arild Torstensen, Fysioterapeut M.Sc., spesialist i manuellterapi, Stockholm. Tom.torstensen@holteninstitute.com

I flere leserinnlegg fra Pederesen, Kirkesola og Lærum har Fysioterapeutens lesere fått vite at det finnes mer enn 48 publikasjoner på effekt av Redcord. Når så forfatterne har mulighet å fortelle Fysioterapeutens lesere om metodens fortreffelighet så henviser de til tre studier fra Sør-Korea. Studier som er publisert i obskure, ikke tilgjengelige tidsskrifter (1,2,3).

Fortsatt ingen effekt

Etter å lest de tre artiklene og diskutert design, metode, statistikk og selve papirpublikasjonene med noen forskningskolleger er vi sjokkert. Av alle 48 publikasjoner som Pedersen, Kirkesola og Lærum snakker om, men ikke referer til, så velger de en mekanismestudie (1), altså ingen effektstudie, og to «pilot»-studier (2,3) med 10 pasienter (studenter fra et universitet) i hver gruppe. Begge studier (2,3) viseringen forskjellmellom gruppene. I begge studier skriver også de koreanske forfatterne at det er ingen forskjell mellom slynge/Redcord og matteøvelser (2) og at det er ingen forskjell mellom slynge/Redcord og McKenzie (3). Jeg tror ikke disse studiene hadde blitt publisert i vanlige medisinske tidsskrifter. Virker mer som bestillingsverk for å markedsføre slynge/Redcord i Sør-Korea, for selv om forfatterne konkluderer med ingen effekt, ingen forskjell mellom gruppene, så leter man med lys og lykte for å argumentere for slyngeterapiens fortrefflighet.

Kjære Pedersen, Kirkesola og Lærum, dette er jo direkte useriøst. Er dette alt dere har å komme med når dere i forrige innlegg refererte til at det fantes all verdens vitenskaplige publikasjoner. Slik lettvint håndtering av «vitenskap/vitenskaplige publikasjoner» skaper ikke noe klima for samarbeid. Hva skal samarbeidet bestå i? At vi sammen skal leseallede «48 publikasjonene» og bli enda mer nedstemte?

Uavhengig forskning kreves

Det akademiske miljøet i fysioterapi-Norge burde engasjere seg i Redcord-metoden. Det er viktig slik at dyktige klinikere i Norge får korrekt informasjon om metodens «fortrefflighet». Klinikere trenger en oversikt over den forskning som er gjort på Terapimaster, Sling Exercise Therapy (SET) og Redcord. Oversikten bør gjennomføres av en akademisk institusjon uten tilknytning til Redcord. Problematiske spørsmål som jeg har stilt i mine innlegg bør belyses grundig. Det fortjener fysioterapeuter som er interessert i å arbeide med evidensbaserte metoder.

Pedersen, Kirkesola og Lærum vil avslutte debatten. De synes ikke diskusjonen tar noen konstruktiv retning. Det synet forstår jeg meget godt. Har man ikke mer å komme med enn en mekanismestudie og to pilotstudier fra Sør-Korea hadde nok jeg også valgt å avslutte debatten. Ja, faktisk tidligere enn det de nå selv velger å gjøre det. De hevder også at leserne av Fysioterapeuten heller ikke har noen glede av denne debatten. Her kan jeg forsikre dem at der tar de feil. Jeg har i denne perioden mottatt en mengde eposter fra kolleger som jeg ikke kjenner. Kolleger som synes at denne debatten var meget viktig og som skulle ha vært ført for lenge siden. En kommentar jeg fikk fra en frustrert kollega var at kommuner i Norge nå krever at om man skal bli ansatt så må man ha gått alle Redcordkursene. Så galt kan det til slutt bli når man ikke lenger ser skogen for bare trær og slipper markedskreftene løs i fysioterapien. 

Til slutt vil jeg løfte fram reportasjen i Fysioterapeuten (4) som utløste denne debatten. Reportasjen er i seg selv et meget godt eksempel på hvordan en pasient med hjelp av en dyktig fysioterapeut kjemper seg tilbake til et meningsfylt liv. Det som ble feil, var at Redcord stimula/neurac i samme reportasje beskrives som en meget effektiv metode og dobbelt så effektiv som vanlig fysioterapi. Og at det fantes 20-30 studier som bekreftet dette. Etter debatten i Fysioterapeuten vet vi at dette ikke stemmer. Det motsatte er korrekt, nemlig at Redcord stimula/neurac i studier ikke har vist seg å være mer effektivt enn andre vanlige behandlingsmetoder. Og i flere studier er faktisk effekten av SET, Redcord ganske nedslående. For å bedre forstå hva som gir en behandlingseffekt, og som kan forklare hvorfor  Kjell Kværsøy var så fornøyd med fysioterapeut Ingrid Nielsen (4), anbefaler jeg Fysioterapeutens lesere å studere Fabrizio Benedettis banbrytende forskning (5,6) om hvordan vår kommunikasjon og terapeutiske ritualer påvirker vår og pasientens hjerne (5,6).

Referanser:

1. Kang H et al. Comparison of trunk muscle activity during bridging exercises using a sling in patients with low back pain. Journal of Sports Science and Medicine 2012;11:510-5.

2. Yoo YD, Lee YS. The Effect of Core Stabilization Exercises Using a Sling on Pain and Muscle Strength of Patients with Chronic Low Back Pain. Journal of Physical Therapy Science 2012;24(8):671-4.

3. Seo SC et al. Effects of sling exercise and McKenzie exercise program on neck disability, pain, muscle strength and range of motion in chronic neck pain. Physical Therapy Rehabilitation Science 2012:1(1);40-8.

4. Galåen T. Overlevde terrorangrep-tilbake på jobb. Fysioterapeuten 2014;81:5-6.

5. Benedetti F. Placebo effects. Understanding the mechanisms in health and disease. 2nd edition. Oxford University Press, Oxford, 2014.

6. Benedetti F. The patient´s brain. The neuroscience behind the doctor-patient relationship. Oxford University Press, Oxford, 2010.

Powered by Labrador CMS