Storfornøyd med videokonsultasjon
Allerede før videotakstene kom på plass, startet fysioterapeut Karin Holm (53) med videokonsultasjoner. Hun er storfornøyd med verktøyet.
- Da vi fikk beskjed om å stenge klinikkene, tok jeg umiddelbart kontakt med alle mine pasienter. Flere av dem ga uttrykk for bekymring, og jeg valgte først å følge dem opp over telefon. Men så leste jeg på Facebooksiden til faggruppen for psykomotorisk fysioterapi om videokonsultasjon, og bestemte meg for å gi det et forsøk, sier Holm.
Det ble en positiv overraskelse. Løsningen hun valgte var lett tilgengelig og enkel å installere. Kvaliteten er også god.
- Jeg er på ingen måte teknisk anlagt. Det var derfor nødvendig at løsningen var enkel, samt at systemet var sikkert. Jeg ville ha et system som krever innlogging med bankid, sier Holm.
Hastesak i departementet
Mandag 23. mars kom Helsedepartementet med nye takster for videokonsultasjon. Helseminister Bent Høie fikk godkjent de nye takstene i rekordfart, etter at koronakrisen blant annet førte til at privatpraktiserende fysioterapeuter måtte stenge klinikkene 16. mars. De nye takstene gjelder i første omgang frem til 1. september 2020.
Et godt og nyttig verktøy
Holm har utelukkende positive erfaringer med å bruke video til veiledning og behandling, selv om hun foretrekker direkte kontakt.
- I den situasjonen vi er i nå, har det gitt meg en mulighet til å ha kontakt med pasienter som har behov for at jeg følger dem opp. Samtidig ser jeg at dette er et verktøy jeg også kommer til å bruke etter at koronakrisen er over, sier Holm.
Hun vurderer blant annet å bruke det ovenfor pasienter som av ulike grunner sliter med å komme til behandling på klinikken. Det kan for eksempel være pasienter som i perioder plages med utmattelse og derfor ikke klarer å komme til behandling.
Kan erstatte noen hjemmebesøk
Hun vil også vurdere å bruke det i stedet for enkelte hjemmebesøk. Hjemmebesøk krever mye tid, og er kostbart.
- Videokonsultasjoner kan være mindre stressende for enkelte pasienter. Jeg ser at flere av dem som sliter med å komme på klinikken, har større overskudd til å gjøre øvelser når de slipper reisen. Det vil definitivt være et verktøy jeg fortsatt vil ha i verktøykassa, også etter korona, sier Holm.
Hun er glad for at Helsedepartementet kom med takster, og at de kom raskt.
- Det er en anerkjennelse av faget vårt, og forteller hele samfunnet hvor viktig fysioterapi er, sier Holm.