
Ultralyd diagnostikk - fremtidens verktøy?
De siste årene begynner diagnostisk muskel-skjelett ultralyd (UL-diagnostikk) så smått å finne sin plass i det norske fysioterapimiljøet. Jeg har jobbet med det de siste 2 årene og er meget begeistret. Dette verktøyet gir oss muligheter til langt mer presis diagnostisering av en lang rekke tilstander og gjør oss (og pasientene våre) langt mindre avhengig av dyrt og tidskrevende MR-, og annet bildediagnostisk utstyr.
Her fra Hallingdal betyr å ta en MR at du (etter mange ukers ventetid) plasseres på Helseekspressen en tidlig morgen for å bli kjørt til mer sentrale strøk. Etter en 10 – 12 timers tur er du da tilbake i dalstrøket. Det sier seg selv at det da burde være av interesse å få gjort en kvalifisert undersøkelse innen en uke på hjemmetraktene. Men dette krever at de som bruker dette verktøyet gjør en ordentlig jobb og utdanner seg grundig. Det siste gjelder selvfølgelig for alt vi gjør, men dette er spesielt viktig når vi begir oss ut i et nytt område slik som bildediagnostikk er. Er disse forutsetninger på plass, så gir UL-diagnostikk mange muligheter, og på de strukturene du kan se med ultralyd er den diagnostiske kvaliteten fylt på høyde med for eksempel MR. Og jeg vil påstå at kombinasjonen; fysioterapeut og UL-diagnostikk er spesielt heldig. Dette fordi UL gir oss muligheter til bildediagnostikk under bevegelse, slik at du for eksempel kan se hva som skjer mens du tester et leddbånd eller belaster leddet. Diagnostisk Ultralyd kommer også til å gi oss mye nytt viten som kommer til å kreve en god del nytenkning rundt anatomiske og fysiologiske sammenhenger. Mange gamle sannheter må nok revurdere...
Det som bekymrer meg noe er at her i Norge blir UL-diagnostikk for tiden veldig koblet sammen med forskjellige, og til dels omstridte, behandlingsteknikker. Jeg tenker da for eksempel på injeksjoner, needling av kalkdepot, Shockwave osv. Ikke at jeg nødvendigvis har noe imot disse forskjellige behandlingsformer (skal det settes en injeksjon så er det i alle fall glimrende å kunne se at du treffer det du ønsker å treffe), men mest fordi UL-diagnostikk utmerket står på egne bein og dette fokuset fort gi en feil innfallsvinkel på et verktøy som fortjener vår oppmerksomhet på selvstendig grunnlag. I så måte mener jeg at det er uheldig at det tilbys kurs hvor disse tingene blandes på en slik måte. Før man vurderer å bruke ultralyd veiledning ved forskjellige intervensjoner, må man kunne bruke verktøyet ordentlig, og det er ikke gjort på en fredag ettermiddag….
Forholdsvis kostbart apparatur og omfattende kursbehov er også grunnen til at dette verktøyet neppe blir pensum i grunnutdanningen med det aller første, det reelle er da heller at det danner seg et nettverk med fysioterapeuter som innehar denne kompetansen og som andre kollegaer kan benytte seg av ved behov. Kanskje på lik linje som vi benytter oss av andre med spesialistkompetanse.
Begynner din (som min, for 2 år siden) kliniske hverdag å bli noe kjedelig? Er du på jakt etter nye faglige utfordringer? Vurder Ultralyd Diagnostikk! Dette er et utrolig flott verktøy, som kan gi deg en litt annen rolle som yrkesutøver, og en langt mer spennende hverdag!
Jan Kattenberg