Personlighet og uføretrygd
Fysiske og psykiske lidelser øker risikoen for uføretrygd, men personlighet har også betydning. Det viser en studie forskere ved Folkehelseinstituttet har gjennomført.
Personlighetstrekk som gir uttrykk for svingende følelser, ustabile sosiale relasjoner, innesluttethet og usikkerhet øker risikoen mest. Uærlige og manipulerende personlighetstrekk kan derimot gi lavere risiko for å bli uføretrygdet, skriver fhi.no.
- Hvis en persons tanker, følelser og handlinger medfører plager, enten for personen selv eller for andre, kan det hende at kriteriene for en personlighetsforstyrrelse er oppfylt, sier Kristian Østby som er lege og stipendiat ved avdeling for Genetikk, miljø og psykisk helse ved Folkehelseinstituttet.
3.000 unge voksne intervjuet
Til tross for at at psykiske lidelser generelt er av stor betydning for uføretrygd, har ingen til nå sett på sammenhengen mellom nettopp denne gruppen diagnoser og uføretrygd, skriver fhi.no
Forskerne har intervjuet nesten 3.000 unge voksne, og fant at det å ha en personlighetsforstyrrelse økte risikoen for uføretrygd rundt syv ganger. Risikoøkningen for uføretrygd ved personlighetsforstyrrelser, var omtrent det dobbelte av hva som ble funnet for angst- og depresjonslidelser.
Ustabil og usikker
- Da vi så på hvilke spesifikke personlighetstrekk som økte risikoen for å bli uføretrygdet, fant vi at det særlig var trekk som henger sammen med svingende følelser, ustabile sosiale relasjoner, innesluttethet og sosial usikkerhet som økte risikoen. De som ble uføretrygdet hadde imidlertid færre såkalte antisosiale trekk enn andre, det vil si trekk som gjenspeiler uærlighet, hensynsløshet og uansvarlighet.
- Det ser med andre ord ut til at personlighetstrekk som gjenspeiler skjør psykisk helse eller dårlige mestringsstrategier øker risikoen for uføretrygd, men det er altså ingenting som tyder på at uføretrygdede skulle ha «dårligere moral» enn andre, sier Kristian Østby.