Trening gir positive effekter for mennesker med revmatiske sykdommer og muskel- og skjelettplager
En kunnskapsoversikt publisert i BMC Med viser god evidens for at trening kan redusere smerte og bedre funksjon for kneartrose, korsryggsmerter, fibromyalgi og skuldersmerte.
Muskel- og skjelettplager, skader og sykdommer har et betydelig omfang og medfører omfattende belastninger for individet gjennom smerter, funksjonsproblemer og redusert arbeidskapasitet og for samfunnet i form av indirekte og direkte kostnader. I en oversiktsartikkel ble tidligere forskning på effekten av fysisk trening for disse sykdommene gjennomgått og vurdert.
Forfatterne av studien inkluderte fire vanlige diagnosekategorier (korsryggsmerte, nakkesmerte, skuldersmerte og fibromyaligi) og fire avgrensede diagnosegrupper (leddgikt, Bekhterev, artrose og osteoporose). Oversikten er basert på systematiske oversiktsartikler publisert etter 2007. Til sammen ni systematiske oversikter med totalt 224 enkeltstudier og 24059 pasienter ble inkludert.
Oversikten viser god evidens for at trening kan redusere smerte og bedre funksjon for kneartrose, korsryggsmerter, fibromyalgi og skuldersmerte. For de andre diagnosegruppene viser også oppsummeringen at det er positive effekter, men generelt er effektestimatene noe mindre og mer usikre. Med unntak av osteoporose er det ingen kunnskap for at trening kan påvirke selve sykdomsprosessen. For korsryggsmerter og kneartrose er det indikasjoner for at effekten økte med antall gjennomførte treningstimer.
Kilde
Hagen KB, Dagfinrud H, Moe RH, Osteras N, Kjeken I, Grotle M, et al.
Exercise therapy for bone and muscle health: an overview of systematic reviews.
BMC Med 2012;10:167. PMID: 23253613