Trener ned livslengden

Ny forskning viser at den livsforlengende effekten ved mosjon forsvinner, dersom man trener for hardt og for lenge.

Publisert Sist oppdatert

Risikoen for tidlig hjertedød øker ved løping over 32 km løping per uke, og hvis turene går raskere enn fem minutter per kilometer, skriver Politiken. Den danske avisen henviser til en større studie publisert i det medisinske tidsskriftet Heart.

Maksimum 32 km per uke

- Hvis du løper over 32 kilometer per uke, mister du gradvis mosjonens livsforlengende  effekt, viser ny studie, publisert i det medisinske tidsskriftet Heart.

- 40 km ukentlig løping tilsvarer dødeligheten for ikke-mosjonister. 

- Løper du mer enn 40 km per uke, er risikoen for tidlig hjertedød høyere enn for ikke-mosjonister. 

Flere studier viser det samme
Det engelske tidsskriftet har nylig sammenstilt flere store undersøkelser som har sett på mosjonens helseeffekt. Konklusionen er at overdreven trening kan virke mot sin hensikt.

En amerikansk undersøkelse, hvor forskerne fulgte 52.000 mennesker over tre årtier, viser at moderat mosjon reduserer risikoen for tidlig hjertedød signifikant. Men dersom man løper mer enn 32 km per uke, ser denne gevinsten ut til å forsvinne.

Den danske Østerbroundersøkelsen, der man siden 1976 har fulgt 20.000 menneskers livsstil og sykdommer, peker i samme retning. Hjertelege og dr.med. Peter Schnohr har jobbet med livsstilsundersøkelsene, og sier til Politiken:

-Det er sunt å jogge 20 minutter om dagen. Eller 3 ganger 45 minutter i uken. De som løper mer enn dette, ser ikke ut til å leve lenger. De tar av helsekontoen.

Peter Schnohr var i 1969 med på å starte Eremitageløbet ( et stort dansk mosjonsløp), da det kun var 10.000 løpere i Danmark. I dag er tallet 1,3 millioner.

Fler og fler blir ekstreme
Ekstremvarianten av mosjonister kan finne på å løpe flere maraton per uke.

-Det som gjør meg nervøs, er at det nå finnes en meget hurtig voksende gruppe av maratonløpere, ultraløpere og ”ironmen”. Disse trener langt mer enn hva som var vanlig tidligere. Vi vet ikke hva som kommer til å skje med denne mosjonistgruppen på sikt. Her mangler vi data, og har stort behov for mer forskning, sier lege og maratonløper Jerk W. Langer.

Han er selv en meget aktiv maratonløper, med 75 maraton på samvittigheten så langt i år.

-Selv har jeg valgt å ta risikoen, fordi løp betyr såpass mye for meg, forklarer han.

Hvor mange dansker som trener så hardt at helseeffekten forsvinner er ikke kartlagt. Men antallet supermosjonister teller nok flere tusen.

En ny rapport fra Idrættens Analyseinstitut, "Motionsløb i Danmark", basert på godt og vel 4.000 dedikerte løpere, viser at flere nå nærmer seg en risikoatferd.

Syv av ti løper tre turer eller mer per uke. 23 prosent av disse rapporterer at de typisk løper minst 10 km per tur. Halvparten oppgir sitt 5 km-tempo til å være raskere enn 5 minutter per km. Noe som betyr at de er over den grensen som i følge denne forskningen påvirker levealderen negativt.

Arrvev på hjertet
Lars Juel Andersen, som er overlege på hjerteavdelingen ved Herlev Sykehus, har som konsulent for Dansk Cykel Union og som OL-lege jobbet tett på toppidrettsutøvere og deres hjerter.

-For noen blir mosjon som en spiseforstyrrelse. De blir del av en subkultur, og det påvirker hele deres tilværelse.  Som hjertelege kan jeg ikke med sikkerhet si at det er farlig, men å dyrke noe ekstremt er aldri sunt, sier han til Politiken.

-Vi vet at mennesker som trener mye og med høy intensitet løper en økt risiko for rytmeforstyrrelser i hjertets høyre forkammer. Hjertescreening av maratonløpere viser i enkelte tilfeller arrvev her. Hjertets vev blir utsatt for en strekk når det skal pumpe store mengder blod videre. Slik slites hjertet, og kan danne bindevev, eller arrvev, som videre kan bli et slags ”episenter” for rytmeforstyrrelser senere.

- Men til syvende og sist er dette et lite problem i den store sammenhengen,  som ikke må overskygge treningens gode helseeffekter, avslutter Lars Juel Andersen.  

Powered by Labrador CMS