Teori møter hjertevarmende praksis på Homeless World Cup 2018

Den 16.utgaven av Homeless World Cup ble i år arrangert i hjertet av Mexico City på den berømte Zocalo-plassen. Dette er en ukes lang fotballfestival som samler over 450 spillere fra 42 land over hele verden. Spillerne som deltar er tidligere hjemløse, rusavhengige eller fra andre marginaliserte grupper i samfunnet.

Publisert Sist oppdatert

Hvert år siden 2012 har til sammen åtte fysioterapistudenter, i tillegg til to lærere fra Oslo Metropolitan University og University College Copenhagen fått muligheten til å jobbe som fysioterapeuter for spillerne under fotballfestivalen. Dette er en fantastisk mulighet for fysioterapistudenter å få erfaring med akutt idrettsskadebehandling av en variert pasientgruppe fra hele verden med ulik bakgrunn. I år var vi, Kjell-Egil og Sunniva, to av de heldige som fikk muligheten til å reise. 

Det har vært en intens uke med fullt program fra morgen til kveld. Dagene har gått fort med mange mennesker innom til behandling hver dag. Med så intensivt kampprogram for spillerne ble det mange ankel- og kneskader, i tillegg til mye stiv muskulatur og håndleddsproblematikk. Ved siden av en nøye undersøkelse har den aller viktigste delen av behandlingen vært å møte alle som et medmenneske, lytte til dem og ta alle som kom innom fysioterapiteltet på alvor uavhengig av skadeomfang, nasjonalitet og bakgrunn. 

Vi visste lite om hvor mye denne uken på Homeless World Cup ville bety for oss, og vi har vokst som mennesker, både på det profesjonelle og personlige plan. Inntrykkene vi sitter igjen med er uforglemmelige, og vi har blitt kjent med mennesker fra hele verden med hver sin unike historie. Fotballmesterskapet har båret preg av vennskap, forståelse og samhold på tvers av nasjoner som vi sent vil glemme. Det har vært utrolig vakkert og inspirerende for oss, og vi er evig takknemlig for at vi fikk denne muligheten til å oppleve en annerledes praksis! 

Av Sunniva Leilani Tvedten og Kjell-Egil Bogfjellmo Haug

På bildet: 

Nederst fra venstre; Sunniva Leilani Tvedten (NOR), Gunvor Galta (DEN), Lars Martin Tyldum (NOR), Sigrid Solberg (NOR) og Nicolas Kjerulf (DEN, lærer). 

Bak fra venstre: Line Vestergaard Heron (DEN), Anna Kaalund (DEN), Kjell-Egil Bogfjellmo Haug (NOR), Cecilie Laursen (DEN) og Anne G. Langaas (NOR, lærer).