Illustrasjonsfoto: colorbox.com

Mangel på objektivitet i Sykehusplanen

Det blir ikke tatt høyde for de negative konsekvensene ved å overlate flere oppgaver til private aktører, hevder Fagforbundet.

Publisert

Stortinget skal behandle Nasjonal helse- og sykehusplan i mars, og med sine om lag 21 000 sykehusansatte stiller Fagforbundet seg kritisk til tiltak i planen som øker bruken av private aktører, ifølge Dagens Medisin.

Økt privatisering

Fagforbundets nestleder, Sissel M. Skoghaug, har uttalt at dette er en plan for økt privatisering, og at man har ikke evnet å ta inn over seg de negative konsekvensene av dette.

Forbundet peker blant annet på at man får en mer fleksibel tjeneste når alle ledd i verdikjeden utgjør en helhet for pasienten, og at man ved å benytte egne ansatte beholder kunnskap og kompetanse i virksomheten.

Økte administrative kostnader

Fritt behandlingsvalg skal utvides ifølge Sykehusplanen, og helseforetakene vil stå fritt til å velge offentlig-privat samarbeid – såkalt OPS.

«Vi mener sykehusplanen heller ikke i tilstrekkelig grad fremstiller de store kostnadene til et omfattende utsettings- og anbudssystem. Økt bruk av private aktører vil utvilsomt medføre betydelige administrative utgifter», heter det i høringsuttalelsen fra Fagforbundet.

Videre har Fagforbundet kritisert Sykehusplanen for å være for opptatt av høgskole- og universitetsutdannede yrkesgrupper. Forbundet minner om at man også i fremtiden vil ha behov for yrkesfagutdannede ved sykehusene.

Powered by Labrador CMS