-Innføring av karensdager kan redusere sykefraværet

Sykmeldte er like lenge sykmeldt nå som da avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) ble inngått første gang i 2001, viser en analyse fra NAV.

Helt siden IA-avtalen ble inngått har det vært iverksatt flere tiltak og regelendringer for å få sykefraværet ned.  Ett tiltak har vært å øke bruken av graderte sykmeldinger. Nå viser en gjennomgang av endringer i regelverk og bruk av graderte sykemeldinger at tiltakene i perioden 2000-2012 i liten grad har hatt en langsiktig effekt på sykefraværet. Dette skriver www.nav.no.

Mangelen på effekter som holder seg over tid kan skyldes at man ikke klarer å jobbe målrettet lenge nok, mener kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt i NAV.

 – Vi ser at kravene følges opp i en periode. Det kan være på grunn av redsel for ytterligere sanksjoner, eller at bevisstheten øker. Men så glir det tilbake. Vi greier ikke å holde nok trykk.

Ønsker fortsatt gradert sykmelding

Satsingen på graderte sykemeldinger, som innebærer at den sykmeldte er delvis på jobb i sykmeldingsperioden, har vært pekt ut som ett av de viktigste virkemidlene for å få ned sykefraværet.

Tidligere studier har vist at gradering ikke bare reduserer sykefraværet ved at de sykmeldte jobber noe av tiden, men at det også fører til at sykefraværet blir kortere.  Men denne analysen viser at økt bruk av gradering ikke har ført til at sykefraværet i gjennomsnitt varer kortere. NAV mener likevel at økt bruk av gradering er rett vei å gå.

– Vi er sikre på at det å holde seg i jobb i hvert fall ikke virker negativt. Det gir den enkelte en mulighet til å jobbe noe, som veldig mange opplever som positivt. Så selv om sykefraværet ikke blir kortere, vil antallet dager borte fra jobb være færre når man har en gradert sykmelding. Derfor vil vi fortsatt anbefale det, sier Åsholt.

Tiltak for å redusere sykefraværet

For å nå målet om et lavere sykefravær, peker Åsholt på tre tiltak som kan virke. Det ene er redusert kompensasjonsgrad og innføring av karensdager. Det andre er å følge opp sykemeldinger og sikre at de ikke blir for lange. Og det tredje er å pålegge arbeidsgiver et større finansieringsansvar.

Powered by Labrador CMS