Spiseforstyrrelser – spør pasienten rett ut
Leger stiller sjelden direkte spørsmål til pasienter om spiseforstyrrelser. Det bør de gjøre. Pasientene forteller ikke om denne sykdommen uoppfordret, viser en ny studie.
En studie Tori Flaatten Halvorsen og kolleger har gjort viser at pasienten og allmennlegen snakker for lite sammen om spiseforstyrrelsessymptomer. Studien er publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening. 114 pasienter med alvorlige spiseforstyrrelser i Oslo og Bodø, de aller fleste av dem unge kvinner, deltok i studien.
- En spiseforstyrrelse er en kompleks psykisk sykdom som kjennetegnes av selvhat, skam, ambivalens og manglende følelse av identitet. Pasienten utsetter kroppen for ulike spiseforstyrrelsessymptomer i mangel av andre måter å takle hverdagen på, sier Halvorsen til tidsskriftet.no.
Symptomer
Det er sju symptomer legene må være oppmerksomme på, og som de bør spørre pasientene direkte om. Halvorsen og kollegene oppfordrer allmennlegene til å spørre konkret om hvert enkelt spiseforstyrrelsessymptom:
1. inntak av for lite mat (restriktivt matinntak)
2. inntak av for mye mat (overspising)
3. selvpåført oppkast
4. overtrening
5. bruk av vanndrivende midler
6. bruk av vektreduserende midler
7. bruk av avførende midler
I tillegg til disse symptomene er vekt og vektendring de viktigste diagnosekriteriene. En kroppsmasseindeks (BMI) på 17,5 er avgjørende for anoreksi. Ni av ti med spiseforstyrrelser har imidlertid bulimi, påpeker forfatterne.
Metode
Pasienter over 18 år med alvorlige spiseforstyrrelser svarte anonymt på et spørreskjema ved behandlingsstart ved to spesialavdelinger. Hovedspørsmålet var hvorvidt pasienten hadde snakket med allmennlegen om aktuelle spiseforstyrrelsessymptomer og plager som kan ha sammenheng med spiseforstyrrelsen. Vi kartla kliniske undersøkelser.
Resultater
114 pasienter deltok (tre menn). 91 (80 %) hadde det siste året snakket med allmennlegen om spiseforstyrrelsen. Av disse hadde 67 % av dem som hadde redusert matinntaket det siste året, snakket med allmennlegen om dette. 68 % av dem som hadde kastet opp og 33 % av dem som hadde overtrent, hadde formidlet det. Ingen hadde fortalt allmennlegen om bruk av vanndrivende eller vektreduserende midler. 85 % anga at allmennlegen må spørre konkret om hvert enkelt spiseforstyrrelsessymptom for at disse skal kunne bli avdekket. Minst halvparten hadde diskutert sammenhengen mellom aktuelle plager og spiseforstyrrelsen. 49 % var blitt veid.
Kilde: www.tidsskriftet.no