Trening mot spiseforstyrrelser i ny studie

Verdens første studie der trening og kostholdsveiledning kombineres som behandling viser lovende resultater.

Studien Physical Exercise- and Dietary therapy (PED-t) har sammenlignet den nye behandlingsmetoden PED-t, som går på veiledet trening- og kostholdsterapi, med kognitiv atferdsterapi (CBT). CBT er i dag den mest brukte behandlingsformen for spiseforstyrrelser.

Av de som fikk PED-t ble halvparten friske eller friskere, mot 30 prosent av de som fikk CBT.
Forskerne bak prosjektet mener vi må få bukt med motviljen mot å la fysisk aktivitet og trening inngå i behandling av spiseforstyrrelser.

-Behandlingen viser at den kan normalisere forhold til egen kropp og atferd rundt kostholds- og treningsrutiner, sier Therese Fostervold Mathisen, doktorgradsstipendiat i studien.

Har ikke turt å gjøre det før

Mathisen forteller til NIH.no at de har brukt strengere kriterier enn det som er vanlig for å måle tilfriskningseffekt. 29 prosent i PED-t gruppa ble helt friske, sammenlignet med 12 prosent i CBT-gruppa.

- Det er stor skepsis til å bruke trening i behandling, noe som skyldes frykt for å forverre et sykdomsbilde som ofte er preget av tvangspreget trening for å «brenne kalorier» og å dempe indre uro, sier Mathisen.

-Tid for å tenke nytt

Hun har forståelse for skepsisen, men med utgangspunkt i eksisterende litteratur og funn fra denne studien mener hun at det er tid for å tenke nytt. Prosjektet er det første i verden som kombinerer trenings- og kostholdsveiledning, og sammenligner det med effekten av CBT.

Les mer om studien på Norges Idrettshøgskoles nettsider.

Powered by Labrador CMS