Ny spesialiseringsordning i Danmark skaper debatt

Dansk Selskab for Fysioterapi har vedtatt en ny modell for spesialisering i fysioterapi. Modellen er laget for å kunne favne alle danske fysioterapeuter.

Publisert Sist oppdatert

Dansk Selskab for Fysioterapi er en paraplyorganisasjon for 18 "faglige selskaber i fysioterapi", noe som kan sammenlignes med de ulike faggruppene i Norsk Fysioterapeutforbund. Formålet er blant annet å koordinere og synliggjøre  de faglige selskapenes virksomhet. De faglige selskapene i Danmark har en langt mer selvstendig rolle enn faggruppene i Norsk Fysioterapeutforbund.

Blant selskapets arbeidsoppgaver er å styrke de faglige miljøene for å sikre spesialisert og evidensbasert fysioterapi. Selskapet skal også sikre faglig legitimitet og anerkjennelse av fysioterapi, blant annet ved å gjøre skillet mellom fag og politikk tydeligere.

Inn i et system

Den 1. april slår Dansk Selskab for Fysioterapi dørene opp for en ny modell for spesialisering i fysioterapi. Målet er at alle danske fysioterapeuter spesialiserer seg, eller som formann for Dansk Selskab i Fysioterapi Martin Josefsen sier: ”I hvert fall blir bevisst på at man kan”.

Spesialiseringsmodellen er, ifølge fysio.dk, et forsøk på å sette mengden av etter- og videreutdannelse som fysioterapeuter allerede bruker, inn i et system som synliggjør og strukturerer en klinisk karrierevei med to nivåer: Spesialfysioterapeuten og spesialisten.

Mange oppfyller allerede kravene til å bli godkjent som spesialfysioterapeut, mener Josefsen. Hans oppfordring er at så mange som mulig søker om å få godkjent sin kompetanse.

For å bli godkjent som spesialfysioterapeut, skal henholdsvis klinisk praksis og "spesialrelevant etterutdannelse" være på plass. Neste nivå, spesialist, oppnår man når veiledning og videreutdannelse (utdannelse på mastergradsnivå) kan dokumenteres. 

Debatt

Etter at fysio.dk publiserte nyheten, har ikke reaksjonene latt vente på seg. Kristian Thorborg, fysioterapeut, PhD. og førsteamanuensis ved København Universitetssykehus, publiserte følgende tenkte scenario, for å bildegjøre den mulige forvirringen han mener den nye ordningen kan skape:

Fysioterapeuten: "Vil du tilses af en af vores specialefysioterapeuter?"
Patienten: "Hvad er en specialefysioterapeut?"
Fysioterapeuten: "Det er en fysioterapeut med specielle faglige kompetencer"
Patienten: "Altså en specialist?"
Fysioterapeuten: "Nej, ikke en specialist!"
Patienten: "Kan man ikke blive specialist som fysioterapeut?"
Fysioterapeuten: "Jo da, dem har vi også?"
Patienten: "Hvad er forskellen?"
Fysioterapeuten: "Det kræver noget mere at blive specialist"
Patienten: "Tak, men så foretrækker jeg at blive tilset af en specialist"

Les hele saken med kommentarer på fysio.dk

Spesialfysioterpeut i Norge

Kravene til godkjenning som spesialfysioterapeut i Norge er annerledes enn den nye danske modellen:

Hovedtariffavtalen har ikke fastlagt detaljerte kriterier for bruk av denne stillingskoden (stillingskode 7617 Spesialfysioterapeut). Det stilles kun krav til ytterligere spesialutdanning. Omfang og type kompetanse er ikke definert. Spesialiseringen må være av minst ett års varighet og forutsettes nyttiggjort i stillingen. For å kunne bli godkjent som spesialfysioterapeut må vedkommende ha arbeidet som fysioterapeut i minst tre år i full stilling. Arbeidstaker har ansvar for å planlegge spesialisering med avdelingsleder, samt å fylle ut skjema for dokumentasjon og kunne fremlegge tilstrekkelig dokumentasjon i etterkant av spesialiseringen. Det vil si 20 vekttall/60 studiepoeng. Endring av stillingskode skjer automatisk når arbeidstaker kan dokumentere at kriteriene er oppfylt og dette er godkjent av virksomhetsleder.

Kilde: Norsk Fysioterapeutforbund.

Les mer om kravene på Norsk Fysioterapeutforbund nettsider

Powered by Labrador CMS