Bruken av smertestillende øker

Både kvinner og menn har et betydelig høyere forbruk av smertestillende medikamenter nå sammenlignet med for bare noen år siden. 

Publisert Sist oppdatert

Tall fra Tromsøundersøkelsen, som inkluderer 13.000 personer, viser at kvinner bruker mest smertestillende. Da de fikk spørsmål om de hadde brukt smertestillende som for Paracet, Ibux og Paralgin Forte de siste fire ukene, svarte 54 prosent av kvinnene ja i 2001. I 2008 hadde tallet gått opp til 60 prosent.

Tallene for menn steg fra 29 prosent til 37 prosent.

Økt siden 90-tallet

Forskerne har sammenlignet svarene fra Tromsøundersøkelsen med salgstallene på slike medikamenter, og for første gang kan en befolkningsstudie bevise at folk bruker mer smertestillende.

I 2003 ble det lov å kjøpe Paracet og Ibux i butikken, men det alene kan ikke forklare den økte bruken, ifølge forskerne.

Skummelt

Det kan se ut som det har vært en holdningsendring blant unge voksne de siste tiårene, for det viser seg at 30 til 40 år gamle kvinner bruker smertestillende mest. Bruken avtar ved økende alder.

Ibux, Voltaren og Voltarol er medikamenter som kan gi alvorlige bivirkninger som hjerte- og karlidelser, magesår og nedsatt nyrefunksjon.

Les mer på forskning.no 

Powered by Labrador CMS