Skadeforebygging – Strekkskader i hamstrings

Strekkskader i hamstringsmuskulutaturen har hyppig forekomst i en rekke idretter, spesielt idretter som involverer maksimal sprint. Hvordan kan denne typen skader forebygges?

Publisert Sist oppdatert

I fotball, friidrett og rugby er det ikke uvanlig at det forekommer skader i denne kategorien, men også ved dansing, vannski og andre idretter er dette en vanlig skade. En slik skade kan resultere i langvarige rehabiliteringsforløp og opphold fra idrettsutøvelse. 

Skademekanisme

Strekkskader i hamstring oppstår som regel i forbindelse med sprint, men nøyaktig hvor i løpssyklusen skaden oppstår er en utfordring å si. I den sene svingfasen, like før foten treffer bakken, har muskulaturen i bakside lår nærmere maksimal strekk, i tillegg endrer muskulaturen raskt fra eksentrisk til konsentrisk muskelarbeid i denne fasen. Det gjør muskulaturen sårbar og utsatt.

En annen mulighet er at strekkskaden oppstår i starten av svingfasen, altså i frasparket, hvor muskulaturen er i en mer eksplosiv og kraftutviklende fase. 

Årsakssammenheng - Sterk eller smidig muskulatur viktigst?

Risikofaktorer for utvikling av strekkskader er omdiskutert. Forskning på området er manglende, og er i noen tilfeller motsigende. Enkelte studier viser at hamstrings-fleksibilitet ikke har sammenheng med risiko og forekomst av strekkskader i denne muskelgruppen. 

Andre studier viser det motsatte, nemlig at risikoen for skade reduseres dersom muskulaturen er mer fleksibel. Andre risikofaktorer kan være tidligere skader, alder, kjønn, vekt,  spillernivå, løpsteknikk, endring i treningsrutiner, og ytre risikofaktorer som underlag, fottøy, tøy og temperatur.

Flere studier viser at svak muskulatur er en viktig risikofaktor. Sterk muskulatur er mer motstandsdyktig og tåler større belastninger enn hva en svakere muskulatur gjør. Det finnes sterk evidens for at sterk eksentrisk muskulatur og lav hamstrings-quadriceps ratio (styrkeforhold mellom muskulatur på forside og bakside lår) reduserer risiko for å utvikle strekk i hamstrings. 

Forebygging – styrke og bevegelighet

Alle utøvere er forskjellige, og har ulike forutsetninger og risiko for utvikling av skader. Det er derfor viktig å ta høyde for individuelle ulikheter når treningsprogrammer tilrettelegges.

Som en generell regel mener jeg det er viktig å fokusere på både muskelstyrke og fleksibilitet når treningsprogrammer utvikles og tilrettelegges. Jeg har gode erfaringer med å tilrettelegge programmer basert på dynamisk bevegelighetstrening, eksentrisk og konsentrisk styrketrening av hamstrings.

Regine Bjarnoll, fysioterapeut

Powered by Labrador CMS