Sertifisering av sykehus uten påvist effekt
Få studier viser effekten ved sertifisering og akkreditering av sykehus, viser ny litteraturgjennomgang.
– Sertifisering er ingen trylleformel for pasientsikkerhet og kvalitet. Vår litteratur viser at det er få studier som viser effekt, kost-nytte eller beskriver prosess, sier Kirsten Brubakk til Dagens Medisin. Hun er konserntillitsvalgt i Helse Sør-Øst og ansattrepresentant i styret i helseforetaket.
Hun er også førsteforfatter av studien som er publisert i BMC Health Services.
I studien har forskerne gjennomgått tidligere internasjonale studier på effekt av sertifisering og akkreditering av sykehus.
Tidligere studier
Kunnskapssenteret gjorde en gjennomgang av forskning på dette i 2009 og i 2014. Da fant man få relevante studier på temaet.
– Mye diskusjon
– Det har vært mye diskusjon om sertifisering og akkreditering av sykehus i Norge. Vi ønsket å se om den enorme utbredelsen av sertifisering av sykehus de siste årene er blitt fulgt opp med studier som viser effekt. Heller ikke vi finner mange aktuelle studier. Det er interessant at et tiltak som er så utbredt og omfattende i så liten grad følges opp med forskning, sier Brubakk til Dagens Medisin.
I regjeringens plattform står det at man ønsker å kvalitetssikre norske sykehus. Helse – og omsorgsdepartementet holder nå på å utrede om sertifisering er veien å gå for å øke kvaliteten ved norske sykehus.
– Lett å kjøpe
– Det er lett å kjøpe systemer som akkreditering og sertifisering. Utfordringen er å avsette nok ressurser og ledelseskraft til implementering og gjennomføring. Det er nødvendig hvis dette skal bli et verktøy som gir merverdi og ikke bare trekke viktige ressurser vekk fra pasientarbeid, sier Brubakk.
Hun understreker at det i dag ikke finnes gode nok målemetoder for å finne ut hva ved sertifisering som virker.
Les mer i Dagens Medisin.