Mener utstilling gir feil informasjon om rygg

Lennart Bentsen holdt foredrag om ryggen på Vitenskapsmuseet i Trondheim. Bakgrunnen var det han beskriver som misvisende og skremmende informasjon om rygg på en plakat i den anerkjente utstillingen Body Worlds.

Publisert Sist oppdatert

Utstillingen ble vist på Vitenskapsmuseet i Trondheim fra 6. juni til 8. oktober i fjor, og viser menneskekroppen uten hud, i ulike positurer.

 – Jeg var selv på Body Worlds i Berlin i 2015 og ble en stor fan. Men det var i en Facebook-post noen andre hadde delt at jeg oppdaget det som sto på en plakat i utstillingen. Den beskrev at ryggplager kommer av dårlig løfteteknikk og dårlig kroppsholdning. Det sto også at man ved å løfte og å bøye ryggen kan få ryggplager, sier Bentsen, som holdt foredraget på Vitenskapsmuseet rett før utstillingen var ferdig.

Bentsen reagerte sterkt på det som sto på plakaten, som også hadde NTNU-logo.

– Budskapet rimte ikke med den kunnskapen vi har om rygg og ryggplager i dag, og jeg tok det opp med formidlingssjef ved Vitenskapsmuseet, Randi Wenche Haugen.

Hun hadde forståelse for Bentsens argumenter og de diskuterte mulige tiltak. Haugen har også vært i kontakt med Body Worlds i Tyskland. På grunn av opphavsretten kan ikke NTNU endre på noe i utstillingen, selv om budskapet på akkurat denne plakaten ikke er noe NTNU står for. 

Haugen sørget imidlertid for å få satt opp en annen plakat ved siden av, med tittelen: «Nyeste kunnskap om rygg finner du her.» Og hun spurte Lennart Bentsen om han ville holde et åpent foredrag på Vitenskapsmuseet.

En verden av ulike budskap

Marit Hansen (60) oppsøkte foredraget på Vitenskapsmuseet fordi hun fremdeles, etter mange år, er usikker på hvordan hun skal forholde seg til ryggplagene sine.

– Man blir jo litt usikker når man har vondt i ryggen og opplever at ulike behandlere man oppsøker har ulike budskap. Og søker man på nett blir man helt forvirra, der er det jo masse ulikt som blir sagt. Noen er jo også redde for å bruke ryggen sin, fordi de tror de får lammelser, sier Marit Hansen.

Hun er sykepleier og måtte avslutte yrkeslivet tidlig på grunn av blant annet ryggplager. 

– Smertene kom for alvor etter at jeg hadde bekkenløsning. Jeg er her rett og slett fordi jeg vil ha trygg og oppdatert kunnskap om hva man skal gjøre når man har vondt i ryggen, sier Hansen til Fysioterapeuten.

– Dårlig holdning gir ikke smerter

Et hovedbudskap i foredraget til Bentsen, var at terapeuter må spille på samme lag og være kunnskapsbaserte. 

– Forskning viser at strukturelle aspekter ved kroppen, som kroppsholdning, stillesittende arbeid, løfting og bøying, har svært begrenset sammenheng med smerter. Og verken vi som profesjon eller pasientene tjener på at enkelte sprer utdatert informasjon eller blir så overambisiøse i sitt virke at pasientene utnyttes.

– Drømmescenariet hadde vært at flere selv hadde administrert sine plager uten å søke behandling, og at pasientene hadde begynt å stille spørsmål til terapeuter som mener at ryggplagene skyldes skjevt bekken, usymmetrisk ryggsøyle, benlengdeforskjell eller overpronasjon i foten.

– Slik informasjon er utdatert, unyansert og uriktig, og vi ser nå klare tendenser til at den også gjør mer skade enn gagn, sier Bentsen.

Han slår fast at folk som har ryggsmerter og tror det er strukturelle feil med ryggen, at de er for svake, at det er farlig å bøye og løfte og så videre, har dårligere prognose enn andre. 

– Forskning viser at graden av nedsatt funksjon ryggplagen gir, avhenger mer av hva pasienten selv tror om ryggplagene, enn av smerteintensiteten.

Mistrivsel og sosiale forhold

Bentsen poengterte at man kanskje må ha et økt fokus på sosiale og psykologiske faktorer hos pasientene.

– Slike faktorer kan være stress, sosiale utfordringer, depresjon eller redusert søvnkvalitet. At man sliter med jobbsituasjonen eller partneren. Poenget er at ryggsmerter sannsynligvis er påvirket av så mange faktorer. Kroppsholdning er kanskje ikke en av dem en gang!

Men så er jo dagens informasjonslandskap slik, at man overstrømmes av informasjon. It’s a jungle out there.

– Den oppdaterte helseopplysningen er jo der, men den blir oversvømt av misvisende informasjon. Aktører som gjør business på ryggsmerter dukker opp som paddehatter, og folk er jo medfødt overtroiske. Man tar gjerne til seg informasjon som støtter det man allerede tror på. Menneskesinnet er dessverre lett å villede.

Han håper foredraget kan være med på å gi flere oppdatert kunnskap. 

 Poenget er å si til folk at de ikke trenger å være så redde for å bruke ryggen. For det som viser seg å hjelpe mest mot smertene, er nettopp at de bruker den, så normalt som mulig. Og ikke er redde! 

Vil fjerne frykt

Han holdt foredraget med tittelen «Vondt i ryggen?» i fullt auditorium. En del av de besøkende var studenter, men det var også mange andre interesserte blant publikum. Selv er Bentsen universitetslektor ved fysioterapiutdanningen på NTNU. 

– Jeg er bare en av mange som roper litt ut om dette. Det er mange smarte og engasjerte terapeuter som brenner for kunnskapsspredning til folket, sier Bentsen, og nevner skriblerier på nett og sosiale medier som gode måter å nå frem på. Selv har han bloggen https://fysioneuralyzer.no/author/lennartbentsen/, og i juli publiserte han et innlegg der rettet mot nettopp de som står bak utstillingen Body Worlds. Utstillingen har sitt opphav i Tyskland.

– Internett er en arena det er nyttig å være på, til tross for stor konkurranse om oppmerksomheten. I utdanningen forsøker vi å skape kritisk reflekterende studenter, og det er bra at tematikken i foredraget mitt opptar dem, sier Bentsen, som håper at budskapet om at ryggen er sterk og skapt til å brukes på sikt vil overdøve stemmene som har et annet budskap. 

– Mye av informasjonen som florerer skaper frykt, og kan føre til at de som strever med ryggen sin kommer inn i en ond sirkel. Og den typen informasjon som står på plakaten i utstillingen Body Worlds, er ikke til hjelp for noen, understreker han. 

Gammel tenkning 

Egentlig ble ikke Bentsen så overrasket da han så budskapet på plakaten.

– Vi har verdens beste helsesystem, og det er enormt mye god forskning og fokus på utdanning i Norge. Men også her har deler av helsevesenet tviholdt på den gamle tenkningen, der fokuset er mer på å være forsiktig og å passe seg, enn på å utfordre og bruke ryggen.

Han påpeker at det terapeuter og andre i muskel- og skjelettbransjen tjener mest penger på er rygg. 

– Mange av dem har fremdeles den gamle forståelsen, som for eksempel at holdning er årsak til smerter, og at noen av kroppens strukturer må «korrigeres», som rettesnor når de hjelper folk.

 De tror på dette fremdeles, selv om forskning viser at holdning ikke har sammenheng med smerte. Man vet nå for eksempel at folk med økt kyfose og svai i ryggen ikke har mer smerter enn andre. Heller ikke de som har protraherte skuldre, beinlengdeforskjell eller små skjevheter i ryggen. Vitenskapen sier at det er lite hensiktsmessig å rette behandlingen mot å korrigere dette, siden det med liten sannsynlighet er årsaken til smerter, sier Bentsen.

– Dette var nyttig, sa Marit Hansen til Fysioterapeuten, da foredraget på Vitenskapsmuseet var ferdig. 

– Jeg har hørt så mye om hva jeg må være forsiktig med for ikke å skade ryggen. Nå vet jeg at jeg kan prøve hva som helst av aktivitet. Ja, faktisk akkurat det jeg har lyst til. Det er bare stivheten i ryggen og musklene som begrenser meg.

Hun kjenner seg godt igjen i Lennart Bentsens beskrivelse av mange behandlere.

 – Jeg har prøvd akupunktører, fysioterapeuter, kiropraktorer og alternativ medisin. Alle har sagt at de kan hjelpe meg. Men pengene har rent ut, uten at jeg har blitt bedre.

Powered by Labrador CMS