Ønsker å starte Europas første teknologiske innovasjonssenter for pasienter i rehabilitering

For første gang ble vinneren av "Vil litt mer-fondet" kåret. På delt andreplass kom Sunnaasstiftelsen med prosjektet «Europas første teknologiske innovasjonssenter for pasienter i rehabilitering». 

Blant ca. 300 innsendte bidrag, gjenstod til slutt tre finalister som alle måtte pitche sin ide for juryen under kåringsdagen. På delt andreplass kom Sunnaasstiftelsen, som reiste hjem med 125.000 kroner i tillegg til rådgivningstimer fra PwC. 

“Dette er samfunnsansvar i sin ytterste form. Sunnaasstiftelsen jobber med en nyskapende teknologi som er relevant for flere store pasientgrupper. Utvikling av ny teknologi gir et viktig bidrag til en viktig samfunnsutfordring; nemlig å bringe skadeutsatte tilbake til privat- og til arbeidslivet. Helse er en prioritert sektor for oss og samlet leverer dette på vår misjon som er å bygge tillit i samfunnet og løse viktige problemer”, sier juryformann og Markedsdirektør i PwC, Henrik Lervold i en pressemelding. 

Gir en vinn-vinn-vinn-effekt for pasient, fagfolk og samfunn 

Med anskaffelse av flere teknologiske hjelpemidler til rehabilitering av pasienter utsatt for sykdom eller skade, ønsker stiftelsen å skaffe finansiering til utstyr, og deretter samle dette i en enhet hvor klinikere, innovatører, teknologer og forskere jobber sammen for å løse morgendagens utfordringer innen rehabilitering. Foran juryen i dag viste Sunnaasstiftelsen frem et Exoskeleton, en robot som gjør at mennesker uten funksjon i ben kan både gå og stå som et eksempel på ny teknologi. 

“Dette er en av de største investeringene Sunnaasstiftelsen har gjort de siste tre årene. Skjelettet koster 2 millioner kroner, en kostnad ingen norske offentlige sykehus har råd til å gå til innkjøp av. Det at vi som privat stiftelse går til anskaffelse av slikt utstyr gjør at fagfolk både kan forske og bidra til å utvikle nye behandlingstilbud for brukerne. I tillegg vil vi se en betydelig samfunnsøkonomisk gevinst av å få flere pasienter integrert i samfunnet med aktive liv både fysisk og psykisk, enten det er i arbeid eller familieliv. Således blir dette en vinn-vinn-vinn situasjon for pasienten, fagfolk og samfunnet”, sier Marianne Holth Dybwad, Daglig leder for Sunnaasstiftelsen. 

Vil gjøre det enklere å få til økt mengdetrening 

Gjennom å i større grad ta i bruk robotteknologi under rehabilitering vil det bli enklere å få til økt mengdetrening for pasienter med nedsatt funksjon. 

“Alle kan se verdien av denne roboten, og dette er også årsaken til at flere har vært villig til å putte penger i prosjektet. Men dersom flere skal få nytte av teknologien, trenger vi mer penger og mer kompetanse inn i prosjektet”, sier Dybwad. 

For innovasjonssjef Sveinung Tårnås ved Sunnaas Sykehus, er målet med innovasjonsprosjektet å samle all den teknologien som er tilgjengelig på en måte som skaper verdi for pasienter rundt om i hele Norge. 

Kan endelig se folk inn i øya igjen 

Med seg har de også Trond Hammer, tidligere pasient ved Sunnaas Sykehus, nå styremedlem i Sunnaasstiftelsen. For noen år tilbake siden hadde han et stygt fall på sykkel som gjorde han komplett lam. Til daglig er han politimann, skarpskytter og familiefar. 

“Kollegene mine ville helt sikkert sagt robotcop hvis de så meg med denne på bena”. Med hjelp av roboten kan Trond nå gå på egne ben. 

“Den største verdien er kanskje det som skjer på toppen – nemlig med hodet. Noe av det jeg har savnet mest er å kunne se folk inn i øya. Det å kunne gå igjen er en helt fantastisk følelse. Med denne teknologien kan jeg kanskje i fremtiden leve et mer normalisert liv hvor jeg for eksempel kan besøke kompiser som bor litt “avansert” til eller komme meg rundt på steder som før har vært umulig. Første gang jeg fikk prøve roboten på var en av de beste dagene i mitt liv etter skaden. Jeg håper så mange som mulig vil kunne oppleve den samme gleden”, sier han. 

Les mer om fondet og kåringen her.

Powered by Labrador CMS