Leder faggruppen psykomotorisk fysioterapi Merete Tønder. Foto: Irene Mårdalen

Psykomotoriske fysioterapeuter vil ha henvisningsrett

Angst og depresjoner er tredoblet under koronakrisen og antallet samtaler om selvmord til Kirkens SOS er doblet, viser studie. – Nå må vi få henvisningsrett, sier psykomotoriske fysioterapeuter.

Publisert Sist oppdatert

En studie ved Universitetet i Oslo viser at angst- og depresjonssymptomer hos voksne har tredoblet seg etter at Norge ble stengt som følge av korona-pandemien. I tillegg mottar Kirkens SOS dobbelt så mange samtaler som omhandler selvmord, skriver NRK.no. Tallene overrasker ikke Tønder.

- Vi merket det allerede før Norge ble stengt. Da de første meldingene om korona kom, fikk vi økt pågang fra våre pasienter. De ble redde, sier leder for faggruppen for psykomotorisk fysioterapi Merete Tønder.

Nå mener hun og psykomotorisk fysioterapeut Jorunn Lien at de bør få henvisningsrett til psykologer og psykiatere. 

Stor pågang fra pasienter

Da Norge ble stengt, ble pågangen større. Mange ga uttrykk for angst og depresjoner, følte seg alene og ensomme og var engstelige for viruset.

Nå – etter at det største sjokket har gitt seg – uttrykker mange av pasientene at de frykter for økonomien, at de skal miste jobben sin og hva som skjer videre 

- Våre pasienter sliter med kaos i hodet. De sover dårlig om nettene og har fått ytterlige problemer som følge av nedstengningen. Dette er pasienter som har et dårlig sosialt nettverk og mange av dem har problemer med familierelasjoner, sier Tønder.

I starten av koronakrisen, var hun og andre psykomotoriske fysioterapeuter frustrert, fordi de ikke kunne behandle pasientene sine. De kunne ikke ta i mot dem på kontoret, og hadde heller ikke takster for å behandle dem over telefon eller med hjelp av video.

- Bortsett fra den første uken, har jeg hatt fullt belegg under hele koronakrisen. Det forteller hvor stort behovet er, sier psykomotorisk fysioterapeut og kroppsorientert psykoterapeut Jorunn Lien.

Jobbet gratis
Tønder jobbet i starten gratis for å hjelpe sine pasienter. Samtidig bisto hun Norsk Fysioterapeutforbund med få takster på plass, og hun priser seg lykkelig over at organisasjonen jobbet iherdig igjennom den første helgen for å sikre at pasienter med kritiske diagnoser fikk hjelp.

Nå mener de begge at det er på høy tid psykomotoriske fysioterapeuter får henvisningsrett til psykologer og psykiatere. I dag må de kontakte fastlegene til sine pasienter, før pasientene kan henvises til spesialistene. 

- NFF har gjort en formidabel jobb, men jobben er ikke ferdig. Nå må vi sørge for at psykomotoriske fysioterapeuter får mulighet til å henvise til andre nødvendige spesialister. Vi sitter tross alt med god kunnskap om både den mentale og kroppslige helsen til pasientene, sier Tønder og Lien.

Krever henvisningsrett

De ser at det i mange tilfeller tar lang tid før pasienter som overlates til fastlegene får den hjelpen de trenger fra psykologer og psykiatere.

- Mange av våre pasienter sliter med at fastleger har liten tid til dem, og ikke nødvendig kompetanse om biopsykososiale sammenhenger. Legene finner ikke ut hva som feiler pasientene. Heller ikke psykologer kjenner nødvendigvis sammenhengen mellom kropp og det mentale. Derfor er det behov for at vi sammen hjelper pasientene, sier Lien.

Hun og Tønder samarbeider både med fastleger, psykologer og psykiatere, men føler pasientene må vente unødvendig lenge før de får tverrfaglig hjelp.

- Vi er viktige samarbeidspartnere for fastleger og andre spesialister. Derfor bør vi få de verktøyene vi trenger for å hjelpe pasientene best mulig. Henvisningsrett er et verktøy vi trenger, sier Tønder og Lien.

Powered by Labrador CMS