Catherine Schineller er glad for at Merete Tønder (i bakgrunn) hadde tilbud om videokonsultasjoner under koronastengningen. Foto: Irene Mårdalen

Når både kroppen og psyken trenger behandling

I flere år har Catherine Schineller (47) manglet kontakt med egne følelser. Psykomotorisk fysioterapi har vist seg å være til stor hjelp, og under koronastengningen ble video redningen. 

Publisert Sist oppdatert

I det duse kontoret til spesialistfysioterapeut Merete Tønder ved Nesbru psykomotorisk fysioterapi i Asker, hersker det ro.  

På veggene henger bilder i naturfarger. Langs den ene veggen står en behandlingsbenk, og under et lite bord ligger små piggballer som Tønder bruker for avspenning av pasienter. 

I den ene av de to stolene sitter Catherine Schineller med beina i kors. Endelig får hun fysisk behandling igjen. 

- Da korona stengte Norge, ble jeg først lykkelig. Jeg kunne isolere meg uten å måtte forsvare det. Men det tok ikke lang tid før kroppen ga beskjed. Jeg ble stiv mellom skuldrene og fikk vondt i brystet. Det var vondt i hjertet og jeg spiste lite, forteller Schineller. 

Fikk liten nærkontakt som barn 

Hun har diagnosen ADD - en lidelse hvor mange blant annet sliter med konsentrasjon og hukommelse - og har fått behandling hos Merete Tønder i litt over ett år.  

Selv mener Schineller problemene startet allerede da hun ble født. Som prematur, lå hun i kuvøse i hele 15 dager før hun fikk nærkontakt med sin mor. 

I tillegg flyttet familien fra Brooklyn i New York til øya Leka i Trøndelag da Schineller var 10 år. En reise hun beskriver som voldsom. 

- Det gikk tilsynelatende bra, men jeg var ikke glad. Jeg var innesluttet og taus, utviklet spiseforstyrrelser og slet. Som voksen har jeg problemer med å få kontakt med mine egne følelser. Jeg føler meg til tider nummen, sier Schineller. 

Sykepleieren – som nå er skilt – har to barn. En 16 år gammel jente og en gutt på 11. Det skulle vært to av guttene. De ble født tre måneder for tidlig og den ene tvillingen døde etter bare fire dager.  

Fryktet for pasientene under koronastengning 

Spesialist i psykomotorisk fysioterapi, Merete Tønder, ante at Schineller og andre av hennes pasienter var spesielt utsatt da korona rammet Norge. 

Tønder – som er leder i faggruppen for psykomotorisk fysioterapi – hadde tett kontakt med forbundsleder Gerty Lund for å få takster for videokonsultasjoner og telefonsamtaler. Før det var på plass, hadde hun sine første pasienter i digital behandling. 

- Det er ingen tvil om at mange som går til fysioterapeut ble rammet hardt, da myndighetene ba oss stenge. Min pasientgruppe er kanskje blant de som slet mest. De har både fysiske og psykiske plager som er vanskelig å takle på egenhånd, sier Tønder. 

Får fysiske plager av angst 

Hun forteller om pasienter som får muskel- og skjelettplager som følge av angst og depresjoner. Mange har slitt over år, og legene finner ikke ut hvorfor de har store smerter og utslitte muskelfester. 

Når de er i 40- og 50-årene blomstrer plagene opp og minnene strømmer på. Tønder betegner det som om pasienten står i spagaten mellom fysiske og psykologiske utfordringer. 

Samtaler, øvelser, massasje og avspenningsteknikker er nødvendig for å løsne på pust som forårsaker spenninger. 

- Dette er en pasientgruppe som ofte har ubestemmelige plager. De kroppslige smertene er gjerne et uttrykk for psykisk smerte over tid. Det er derfor viktig at vi doserer ut behandlingene i riktig mengde, sier Tønder. 

Pasientene ble verre under korona 

Hun kontaktet alle sine pasienter, da koronaen brøt ut, og opplevde at mange av dem hadde blitt dårligere på kort tid. Flere av dem ønsket oppfølging via video og/eller telefon.  

Verktøyet har vært til så stor nytte, at Tønder velger å bruke det også etter at hun har åpnet klinikken igjen. 

- Mange av mine pasienter tolker mitt kroppsspråk til enhver tid. En liten bevegelse fra meg, kan bli gjenstand for usikkerhet. Derfor må jeg alltid være særdeles bevisst på stemmen min og hvor jeg ser. I videosamtalene ble det annerledes, sier Tønder. 

Fordeler med videokonsultasjoner 

I de opplevde hun at pasientene hadde mer fokus på seg selv, og at de til tider glemte hvordan hun satt, så og hvor hun hadde hendene. 

Samtidig klarte hun – til sin overraskelse – fint å se hvordan pasienten pustet. Og de klarte å jobbe med pusteøvelser sammen med henne.  

- For enkelte var det trygt å være hjemme, og jeg opplevde at de orket mer enn når de er på kontoret. Mange føler at angsten øker når de kommer til fysisk behandling. Med video slipper de å reise og bruke energi på det, sier Tønder. 

Catherine Schineller er glad for at hun sa ja til å få behandling over video. Blant annet fordi hun ble dårligere uten noen behandling og følelsen av å være alene ble forsterket på grunn av isolasjon. 

- Samtidig savnet jeg at Merete tok på meg. Jeg har liten nærkontakt med andre ellers, og kjenner at hennes fysiske behandlinger gjør veldig godt. Jeg er derfor glad for at jeg er tilbake på benken igjen, sier Schineller. 

 

Fakta om psykomotorisk fysioterapi 

  • Utviklet av fysioterapeut Aadel Bulow Hansen og psykiater Trygve Braatøy for mer enn 50 år siden. 
  • Utgangspunktet var sammenhengen mellom muskelspenninger og følelser og at traumatiske hendelser, sykdom eller langvarige belastninger påvirker kroppen. 
  • Norsk Fysioterapeutforbund har egen faggruppe for psykomotoriske fysioterapeuter. Gruppen ledes av Merete Tønder. 
Powered by Labrador CMS