Vil støtte forskning på primærhelsetjenesten

ExtraStiftelsen vil tette igjen kunnskapshullet i kommunehelsetjenesten.

Stiftelsen støtter helseforskning med 70 millioner kroner årlig, og har siden 1997 finansiert nærmere 800 forskerstillinger. Stiftelsen tar nå sikte på å endre profilen på sin forskningsstøtte fra og med neste år. Det innebærer mer støtte til forskning på og i primærhelsetjenesten, ifølge generalsekretær Hans Christian Lillehagen i ExtraStiftelsen.

– Vi har en helt annen helsetjeneste i dag enn vi hadde for 20 år siden. Det er et ønske fra medlemsorganisasjonene våre at vi skal dreie støtten vår nærmere brukeren. Dette er også i tråd med hva helseminister Bent Høie beskriver som viktige utfordringer, sier Lillehagen til Dagens Medisin.

Kunnskapshull skal tettes

Konkret innebærer dette ifølge Lillehagen at stiftelsen vil prioritere forskningsprosjekter som tar for seg folkehelse, samhandling og primærhelsetjenesten.

Som eksempler på aktuelle spørsmål, nevner han hvorvidt reformer og tiltak innenfor kommunehelsetjenesten har en helsegevinst, hvorvidt de er kostnadseffektive, hva slags kvalifikasjoner de krever av helsepersonell, og hvordan pasientene best mulig kan involveres. Kort sagt; tette kunnskapshull i primærhelsetjenesten.

Stiftelsen jobber nå med å formulere nye retningslinjer for hvilke prosjekter som kan få forskningsstøtte. Disse retningslinjene skal behandles av stiftelsens årsmøte i april, og deretter av styret. Dersom alt går etter planen, vil de gjelde fra og med utlysningsrunden for 2016.

Saken ble først omtalt av Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS