Styrket teori om at Parkinsons starter i magen
Forskere ved Lunds universitet har publisert en studie som viser hvordan Parkinsons sykdom spres fra magen til hjernen.
Parkinsons sykdom har i alle år vært sterkt koblet til nedbryting av spesifikke bevegelsessentre i hjernen. Men det siste tiåret har spørsmålet om hvordan sykdommen oppstår, ledet forskere til et helt annet sted i menneskekroppen.
I 2003 presenterte den tyske patologen Heiko Braak en teori om at spredningen av sykdommen starter i mageregionen. Denne teorien, som ble møtt med sterke protester, har fått stadig mer oppmerksomhet.
I en pressemelding opplyser Lunds universitet at de første ”direkte bevisene” på at sykdommen faktisk kan vandre fra magen (gastrointestinaltraktus) til hjernen nå er blitt publisert.
Forskerne i Lund har tidligere kartlagt hvordan spredningen i hjernen foregår. Denne prosessen drives trolig av et sykt protein som klumper seg og ”smitter” nærliggende celler. Nå har forskere for første gang klart å følge spredningsprosessen fra mage til hjerne gjennom rottemodeller. Eksperimentene viser hvordan det syke proteinet, alfa-synuklein, transporteres fra celle til celle, før det til slutt når fram til hjernens sentrum for motorikk.
- For første gang har vi klart å vise at sykdomsprosessen faktisk forflyttes fra det perifere til det sentrale nervesystemet, fra magetarmkanalen til hjernen. I et lengre perspektiv gir dette håp om at sykdommen kanskje kan bremses i et tidligere stadium, sier professor Jia-Yi Li, som leder forskningsgruppen bak den publiserte studien.
Publikasjon:
"Direct evidence of Parkinson pathology spread from the gastrointestinal tract to the brain in rats"
Staffan Holmqvist, Oldriska Chutna, Luc Bousset, Patrick Aldrin-Kirk, Wen Li, Tomas Björklund, Zhan-You Wang, Laurent Roybon, Ronald Melki, Jia-Yi Li.