Benskjørhet og brudd rammer også mange menn
Hvert år skjer det 9.000 hoftebrudd i Norge, og 30 prosent av disse pasientene er menn. Forebygging av osteoporose blant menn var temaet for Verdens osteoporosedag.
Det er stor risiko forbundet med hoftebrudd, opplyste Folkehelseinstituttet (FHI) i forbindelse med osteoporosedagen, mandag 20. oktober.
- Sammenlignet med den øvrige befolkningen på samme alder, er risikoen for å dø innen tre måneder etter et hoftebrudd nesten seks ganger økt hos kvinner og åtte ganger økt hos menn, sier Tone Kristin Omsland, postdoktor ved Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo.
Årsaken er til dels er disse pasientene skrøpeligere, men det forklarer ikke hele forskjellen, ifølge FHI.
Ingen symptomer
I Norge er det trolig rundt 240.000 personer som har benskjørhet, men det er ingen symptomer før det skjer et brudd. Én av fire menn og én av to kvinner på 50 år eller eldre vil få minst ett osteoporotisk brudd i løpet av gjenværende levetid.
- Fordi vi blir flere eldre og levealderen stiger, vil antallet som får hoftebrudd trolig øke i tiden framover. En amerikansk studie har vist at dette gjelder spesielt blant menn, sier Omsland.
Benmassemåling
Etter et brudd i voksen alder bør de fleste snakke med sin fastlege om å få tatt en benmassemåling. Lav benmasse og et tidligere brudd øker nemlig risikoen betydelig for et nytt brudd.
Lav vekt kombinert med høy midjeomkrets dobler risikoen for hoftebrudd blant kvinner og firedobler risikoen blant menn. Dermed kan en økende midjeomkrets hos middelaldrende og eldre menn være blant risikofaktorene for hoftebrudd, opplyser Folkehelseinstituttet.