IMF ber Norge ta sykelønnsgrep

-For mange på trygd i Norge, var blant konklusjonene fra IMF etter å ha tilstandsvurdert norsk økonomi.

Publisert Sist oppdatert

Selv om det internasjonale pengefondet (IMF) kommer med mye skryt til Norge i sin årlige landrapport, hever verdens «økonomipoliti» en pengefinger om oljepengebruken.

De peker på at selv om oljepengebruken i prosent av oljefondet synes moderat og fallende, så innebærer det at oljefondet har vokst så sterkt til at oljepengebrukens betydning for norsk økonomi øker faretruende.

Økning i pengebruk

I revidert nasjonalbudsjett anslo regjeringen selv at oljepengebruken i år utgjør 5,8 prosent av landets verdiskapning, mot 5,1 prosent i fjor. IMF peker på at den sterkeste vekstmotoren i norsk økonomi de siste årene har vært økningen i aktiviteten i olje- og gassektoren. Veksten herfra vil de neste årene avta, og IMF mener norsk økonomi trenger flere vekstmotorer. I tillegg mener de at helse- og velferdspolitikken må revideres.

For generøst

IMF ba Norge gjøre tiltak innen sykefraværs- og trygdepolitikken, da denne ikke vurderes som bærekraftig slik den ser ut i dag.

-Dere har svært mange innbyggere som mottar trygdeytelser. Her må det tas grep, sa IMFs representant.

De mener Norges sykelønnsordninger er for gode og at det er for gunstig for ansatte i offentlig sektor å gå av med pensjon før den ordinære pensjonsalderen på 67 år.

Effektivisering

IMF mener det er rom for effektivisering i offentlig sektor, at landbrukspolitikken hemmer produktiviteten og at det bør kunne åpnes for større lønnsforskjeller mellom sektorer i arbeidslivet.

- Jeg merker meg IMFs synspunkter. Samtidig er jeg også svært opptatt av hvordan oljepengene brukes. Bruken må bidra til å øke produktiviteten og vekstevnen i økonomien, sier finansminister Siv Jensen i en pressemelding om landrapporten hun fikk overlevert i dag.

Landrapporten vil etter hvert gjøres tilgjengelig fra regjeringens nettsider.

Les mer på www.e24.no.

Powered by Labrador CMS