
NAV-støtte til PT engasjerer og opprører
VGs reportasje om NAV-støtte til personlig trener (PT) for en gruppe barnehageansatte i Oslo kommune har skapt voldsom debatt. NFF er sterkt kritisk til bruk av PT framfor autorisert helsepersonell.
På spørsmål om hvorfor det kan gis støtte til trening, men ikke til fysioterapeut, svarer NAV at tilretteleggingstilskuddet som arbeidsplassen har fått ikke er et tilskudd til behandling.
- Derfor gis det ikke støtte til fysioterapeut eller kiropraktor, sier Truls-Ivar Ruud ved NAVs arbeidslivssenter i Oslo til VG
- Begrenset kunnskap
NAVs svar på hvorfor tilskuddet ikke kan gis til fysioterapi, tyder på at de har svært begrenset kunnskap om hva fysioterapeuter kan og hva behandling er. Det påpeker NFFs leder Eilin Ekeland i et innlegg på Facebook torsdag. Innlegget er også lagt ut på NFFs nettsider.
- Det er ingen fysioterapeut med respekt for seg selv, som ikke ser forebygging og helsefremming som et viktig element i behandlingstilbudet, sier Ekeland.
Hvem skal betale?
Reaksjonene på VGs artikkel kommer både fra fysioterapeuter som reagerer på at støtten gis til personlig trener og ikke fysioterapeut, og fra andre lesere som synes at de ansatte i barnehagen kan betale trening fra egen lommebok, og ikke bruke ”våre skattepenger”.
Ifølge VGs artikkel tilbyr NAV personlig trener som tilretteleggingstiltak for en gruppe barnehageansatte på Ulvøya i Oslo kommune. Tiltaket består av 28 timer til individuell trening, og koster staten 16.800 kroner og den ansatte 3.360 kroner. Formålet er å forebygge sykdom hos ansatte som har helseproblemer og er i risikosonen for sykemelding.
Til grupper eller individer
Truls-Ivar Ruud sier til VG at forskriften for tilretteleggingstilskudd i utgangspunktet gir hjemmel for en vid bruk av skjønn for hvilke tiltak dette kan gis til.
- Tilretteleggingstilskudd blir gitt arbeidsgiver for igangsetting og gjennomføring av tiltak i form av utprøving, tilrettelegging, opplæring eller arbeidstrening. Tilskuddet kan gå til grupper av ansatte og individer. Han understreker at støtten fra NAV ikke skal gå til ordinære treningsaktiviteter.
- Arbeidsgiver kan, basert på en helhetsvurdering, få tilsagn til veiledning og opplæring i øvelser relatert til arbeidsplassen for å hindre sykefravær. Det skal alltid foreligge individuell oppfølgingsplan som beskriver mål og hensikt med tiltaket, sier Ruud.
- Ikke bare den enkeltes ansvar
Når det gjelder diskusjonen om det å forebygge helseplager skal være et individuelt ansvar, arbeidsgivers ansvar eller samfunnets ansvar, sier Eilin Ekeland:
- Norsk Fysioterapeutforbund mener at ja, selvfølgelig har den enkelte et ansvar selv. Men det er svært uheldig å gå for langt i å gjøre «god helse» og «sterk kropp» til et individuelt anliggende. Det er mange forhold utenfor den enkelte som kan bidra til utvikling av belastningslidelser, og den eneste medisinen er ikke trening. At forebygging og helsefremming er blitt et kommunalt ansvar og skal settes på dagsorden i alle etater, er et uttrykk for en slik erkjennelse. Likeså at kommunene skal ha tilbud om frisklivssentraler der risikogrupper skal kunne få tilbud om tilpassede opplegg som kan bidra til livsstilsendring.
- Kan undergrave
NFFs leder påpeker at i sin ytterste konsekvens kan NAVs tilbud om personlige trenere til arbeidstakere i risikosonen, undergrave både kommunens og arbeidsgiveres ansvar for å bygge opp tilbud og tjenester som fremmer innbyggernes/arbeidstakernes helse.