Nakkestudie vekker oppsikt
Treningsterapi alene er like bra som kombinasjonen treningsterapi og manuell behandling, ifølge data fra en nylig publisert norsk studie.
I sin bacheloroppgave påviser NTNU-student Ken Fredin at treningsterapi fungerer like godt alene som i kombinasjon med manuell behandling.
Dette handler om pasienter med nakkesmerter uten nevrologiske symptomer, eller «større strukturell patologi» - grad I-II nakkesmerter.
- For denne gruppen har jeg ikke funnet noe som viser at de får mindre smerter, eller bedre funksjon og livskvalitet om de behandles både med manuell behandling og treningsterapi, forklarer Ken Fredin til Universitetsavisa.
Sjelden på bachelornivå
Fredin har gjort en systematisk gjennomgang av tidligere forskning. Funnene er såpass interessante at artikkelen «Manual therapy, excercise therapy or combined treatment in the management of adult neck pain - A systematic review and meta-analysis» nylig ble publisert i tidsskriftet Musculoskeletal Science and Practice.
Veileder, førsteamanuensis Håvard Lorås ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap ved NTNU, slår fast at det er et meget bra og internasjonalt anerkjent tidsskrift innen fysioterapi.
- Det skjer av og til på masternivå, men dette er, så vidt jeg kjenner til, den første bachelorstudenten i fysioterapi som har publisert i et internasjonalt tidsskrift, sier Lorås til avisa.
Lorås har vært med på å bearbeide oppgaven til artikkelformat, og står som medforfatter.
-Må gjøre egne vurderinger
I nakkestudien gikk Fredin gjennom 1.169 forskningsartikler, og trakk ut og sammenlignet sju studier. Disse involverer 936 pasienter, alle med grad I-II nakkesmerter.
Mange studier har undersøkt treningsterapi og manuellterapi (her: manuell behandling) hver for seg, eller satt behandlinger opp mot hverandre.
- Vi håpet å finne den relative ekstraeffekten ved kombinasjon. Det var en liten tendens i tallene, men denne var svært liten og ikke-signifikant. Dermed er det ingen grunn til å anbefale manuellterapi som tillegg, forklarer studenten.
- Så lenge kombinasjonsbehandling ikke gir en ekstra effekt i form av smertelindring eller bedret funksjon, er det ikke særlig gunstig, slår Fredin fast.
Når det sagt, understreker han at forskning kun skal være veiledende for praksis. Den som behandler må gjøre sine egne, kliniske vurderinger.
Fysioterapeuten kommer tilbake med mer fra studien i nr. 8/ 2017.
Les mer i Universitetsavisa