Menn sliter også med kroppsforstyrrelser

Gutter og unge menn som er overopptatt av å bygge muskler, har større psykiske plager enn både forskere og helsepersonell har trodd. Dette viser en studie som er omtalt på Gemini.no. 

Publisert

Unge menn som er overopptatt av å bygge muskler har vesentlig høyere risiko for depresjon, stupfyll i helgene, slanking uten sammenheng med overvekt og har fire ganger så høy sannsynlighet for å bruke legale og illegale kosttilskudd samt anabole steroider. Dette viser en ny studie fra NTNU og Harvard University.

Studien viser også at ti prosent av menn har en kroppsbildeforstyrrelse som kan betegnes som vanlig. Det vil si at de mener de er for tykke, og vil være tynnere.

Det kommer også frem at over en av tre unge menn har vært på slankekur det siste året. Slankingen hadde ingen sammenheng med overvekt. 

Ronaldo og meg

Slike påstander rangerte 2460 menn i alderen 18-32 år i studien til Trine Tetlie Eik-Nes, førsteamanuensis ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap ved NTNU. Studien ble nylig publisert i International Journal of Eating Disorders, og viser at mange unge menn er overopptatt av å bygge muskler.

– Problemet oppstår når kroppen til profesjonelle idrettsutøvere som Ronaldo blir idealet for vanlige unge menn med jobb, studier og familie. For å se ut som Ronaldo må trening være jobben din. Han tilhører den ene promillen av verdens befolkning som lever av idrett. Noen trener som om de skulle vært på landslaget, men så er de kun mosjonister. Det er denne kontrasten vi skal være opptatt av, sier Eik-Nes til nettstedet Gemini.no. 

”Jenter skal være tynne med smal midje. Gutter skal ha brede skuldre og store muskler.”

– Det er det trange idealet unge mennesker vokser opp med i dag. Det viser seg at dette urealistiske kroppsidealet er like vanskelig for menn som for kvinner, sier Trine Tetlie Eik-Nes.

Opptatt av muskler

Hun mener dette har gått under radaren hos både forskere, foreldre og helsepersonell.

– Vi har lenge vært bevisste på unge jenter og spiseforstyrrelser, og hvor uheldig det er å vokse opp med rollemodeller som er svært slanke. Det har vært utført undersøkelser om unge menn også, men da har de fått de samme spørsmålene som stilles til jenter.

– Guttene er ikke opptatt av å være tynne. De er opptatt av å ha store muskler. Dermed blir spørsmålene som stilles til jenter helt feil for å finne ut hvordan unge menn har det med seg selv og sin egen kropp, sier Eik-Nes til nettstedet.

Helsestudio, kylling og broccoli

Hun understreker at trening i seg selv er helsefremmende. Det er når trening overtar livet at det kan bli problematisk.

– Alarmklokkene hos foreldre bør ringe hvis de har en ungdom som er på helsestudio hver dag, som bare vil spise for eksempel kylling og broccoli og som drikker proteinshake eller kosttilskudd svært ofte. Hvis verden kun dreier seg om treningsøkter bør foreldrene ta seg tid til å snakke med dem, og for eksempel stille spørsmål om hva de faktisk trener til, sier Eik-Nes.

Les mer på gemini.no.

Kilde: Prospective health associations of drive for muscularity in young adult males.