– Må tørre å slutte med rehabiliteringsøvelser

Britt Stuge, forsker ved OUS, mottar pasienter som har prøvd "alt mulig" før de kommer til henne. Først når de slutter med øvelsene blir de bedre. 

Publisert Sist oppdatert

I Helsedirektoratets store audiotorium viser Stuge, som er fysioterapeut og forsker ved Oslo Universitetssykehus, frem en av de mest brukte øvelsene i forbindelse med rehabilitering. Stå på et ben på et ustabilt underlag og strekk hele kroppen ut som et fly.

– Dette gjør de overalt over hele kloden for å drive rehabilitering, men hjelper det? spør hun. Det kommer ifølge forskeren helt an på problemet pasienten har.

– Det er ikke hensiktsmessig for alle å gjøre denne øvelsen. Hvis pasienten for eksempel har vondt i nakken, så tror jeg ikke hun bli bedre av dette, sier Stuge.

Frykter at det skal bli verre

Onsdag 30. mai gikk årskonferansen til Rådet for Muskelskjellethelse av stabelen. Årets tema var "Muskelskjellethelse og rehabilitering - hvordan fungerer det?"

Det var under foredraget "Har øvelser og trening effekt i rehabilitering for rygg- og bekkensmerter?" at Britt Stuge fortalte om de mange pasientene som kommer til henne med opplevelsen av at de ikke blir bedre av øvelser de gjør i forbindelse med rehabilitering.

– Jeg får inn pasienter som har prøvd alt mulig, som de sier. Uten å bli bedre. Mange vet ofte ikke hvorfor de gjør øvelsene, men likevel holder de på. Gjerne i flere år av gangen, sier Stuge.

Hun mener mange fortsetter å gjøre rehabiliteringsøvelser i frykt for at hvis de stopper, vil problemene deres bare bli verre. På tross av at de ikke ser noen bedring gjennom de øvelsene de gjør.

– Jeg ber mange pasienter slutte med øvelser de har gjort i årevis. Ofte viser det seg at de blir bedre iløpet av 3-4 uker, sier Stuge.  

Kan gjøre mer skade enn godt

Nøkkelen til god rehabilitering er mer individuell tilpasning, mener Stuge.

– Kommunikasjonskompetanse er viktig for spesialistene. Og det er viktig at de ikke alltid ser på seg selv som eksperten. Ingen kjenner sin egen kropp bedre enn pasienten, sier hun.

Til interesserte tilhørere viste forskeren frem resultater som sier at de som får individuell veiledning også oppnår bedre resultater. 

– Pasienten burde vite hvorfor hun gjør en øvelse, og ikke minst hvordan den utføres riktig. Uhensiktsmessig trening kan gjøre mer skade enn godt, sier Stuge. 

Powered by Labrador CMS