Vebjørn velger utetrening for sine pasienter

27 år gamle Vebjørn Greve sverger til utetrening. Han mener det ofte er et minst like godt alternativ som behandling inne på klinikken.

Publisert

Han plukker glasskår på gressplenen ved Sognsvann i Oslo. Finner en tømmerstokk som egner seg godt for alternativ trening. Velter en sittebenk for å hjelpe Jeanette med øvelser hun ikke har gjort på lenge.

Jeanette er ed slik at Greve kan vise Fysioterapeuten hvordan han jobber når han og pasientene hans er ute i skogen.

- Jeg synes personlig det er langt mer givende å behandle en pasient ute enn inne. I tillegg merker jeg at pasientene også trives godt ute, og at de ofte får bedre progresjon.

Foretrekker utendørs trening

Greve har vært fysioterapeut siden 2020. Han jobber helprivat ved Oppsalklinikken i Oslo. I tillegg har han et vikariat på Sunnaas sykehus – slagavdelingen. På toppen av det hele jobber han som personlig trener.

Både kunder og pasienter får tilbud om å bli med ham ut.

- Jeg velger utendørs aktiviteter først og fremst fordi det gir gode behandlingsresultater. Når jeg har en pasient som har vondt i et kne, en hofte, ankel eller korsrygg, har de ofte sluttet helt med den eller de aktivitetene de tidligere gjorde, fordi de fikk smerter. Jeg utfordrer dem til å gjenoppta aktiviteten, men at de tilpasser det plagene de har, sier Greve.

Det kan for eksempel være at en pasient tidligere har gått rundt Sognsvann, men har sluttet på grunn av ryggsmerter. Etter å ha spurt pasienten hva han eller hun klarer, tar de utgangspunkt i det. I tillegg får pasienten øvelser som gjør vondtene og plagene bedre. Over tid.

Her hjelper Vebjørn Jeanette for å sikre at hun gjør øvelsen riktig.

- Det kan være så enkelt som at pasienten selv mener hun kan gå halve turen. Da starter vi turen med oppvarming og øvelser. Så går vi turen sammen. Sakte, men sikkert utvider vi lengden på turen. Pasienten gjør det hun liker, og opplever at hun kan mer enn hun gjorde, sier Greve.

Miljøgevinst er bonus

Selv om han i utgangspunktet velger utetrening fordi det er en god behandlingsarena og bra for pasienten, tenker han også at det er best for miljøet. Det er også langt rimeligere, enn å trene innendørs, for eksempel på en løpemølle og med kostbare apparater.

- Jeg har tilgang til kostbart utstyr inne. Vel så ofte tar jeg med strikker og noen vekter ut, slik at pasienten kan trene styrke ute. Det må være midt i blinken for fysioterapeuter som sliter med å få jobb. Du trenger egentlig verken et treningsrom, kostbare løpemøller, benk eller utstyr for å gi en god konsultasjon og behandling. Det har koronatiden vist oss. Vi har blitt tvunget til å ta pasientene ut, og vi ser at det går helt fint, sier Greve.

Selv tar han tømmerstokken på skuldrene. Jeanette får instruksjoner om hvordan hun kan bruke sittekrakken som vekt, og steiner som trappetrinn.

De løper sammen over sletta foran en av de små strendene på Sognsvann, og finner en liten knaus hvor Greve kan gjennomføre konsultasjonen.

- Du spør om det er mer tungvint å ta pasienten ut? Jeg synes ikke det. Jeg må selvsagt planlegge timen, men det må jeg inne også.

Pasientene vil ut

- Pasientene trives ute, sier Vebjørn Greve.

Greve opplever samtidig at pasientene er fornøyde. En rekke av pasientene hans trives ikke inne. De har ikke vokst opp med å trene på et senter, men er vant til å gjøre utendørs aktiviteter. Overvektige vegrer seg også får å trene inne.

Han har også unge pasienter. Unge som er vant til å trene inne, og som i starten kan være litt nølende med å bli med ut.

- De er interessante å følge. Når de mestrer uteaktiviteter, blir de stolte og glade. De klarer ofte mer enn de trodde, og kanskje blir de bedre raskere.

Greve tenker fysioterapi i utgangspunktet er relativt miljøvennlig, samtidig som han ser at fysioterapeuter kan bli enda bedre på dette. I tillegg mener han fysioterapeuter har en viktig rolle for å redusere antall operasjoner. Operasjoner som ikke alltid er til fordel for pasienten, og definitivt ikke for miljøet.

- Vi opplever at flere og flere ortopeder henviser til fysioterapi før en eventuell operasjon. Kanskje bør det være slik at alle ortopediske pasienter – og kanskje andre pasientgrupper som vurderes til planlagte operasjoner – bør til fysioterapi først. Enten for å trene seg opp før operasjonen, samt være bedre rustet til rehabilitering, eller kanskje slippe operasjon. Det må være miljøvennlig og ressurssparende.

Greve finner en ståltråd på bakken. Også den plukker han opp. Så pakker han sekken og tar tak i sykkelen. Test-timen med Jeanette er over. Nå håper han at hun – som flere av hans pasienter – har fått inspirasjon til å bruke naturen mer.

Powered by Labrador CMS