Klonidin fungerer ikke for CFS/ME-pasienter

Legemiddelet Klonidin ga ingen bedring av verken fysisk funksjonsnivå, arbeidsminne, svimmelhetsplager eller utmattelse. Dette viser ny norsk forskning.

Publisert Sist oppdatert

Kronisk utmattelsessyndrom (CFS/ME) i barne- og ungdomsalderen medfører betydelig skolefravær og redusert sosial omgang med jevnaldrende, i tillegg til omfattende symptomer dominert av søvnforstyrrelser og nedsatt toleranse for fysisk og kognitiv belastning.

-Det er behov for å forbedre behandlingstilbudet, skriver forskere fra Universitetet i Oslo.

Tidligere studier har vist at ungdom med CFS/ME har tegn på økt aktivitet i det sympatiske nervesystemet, en del av kroppens ubevisste styringssystem. Den nye doktorgradsstudien fant at pasientgruppen har høyere blodtrykk og puls enn friske jevnaldrende og at det var tidssammenfall mellom spontan bedring i symptomer og normalisering av aktiviteten i det sympatiske nervesystemet. Dette tyder på at pasientene har en pågående endret stressrespons.

Demper aktiviteten, men ingen bedring

Legemiddelet klonidin kan dempe aktiviteten i det sympatiske nervesystemet. Forskerne gjennomførte en randomisert, placebokontrollert studie med klonidin til ungdom med CFS/ME. 120 ungdommer i alderen 12-18 år ble behandlet i åtte uker, med oppfølgingstid på 30 uker. Klonidin ga ingen bedring av verken fysisk funksjonsnivå, arbeidsminne, svimmelhetsplager eller utmattelse.

Ved studiestart sammenlignet forskerne de 120 ungdommene med CFS/ME med en gruppe friske jevnaldrende. Pasientene skåret høyere i mål på angst og depresjon, hadde høyere nivå av adrenalin og betennelsesmålet CRP, men lavere urin-kortisol enn friske. Et forsøk med å mentalt forestille seg aktivitet ga sterkere respons i det sympatiske nervesystemet hos CFS/ME pasientene. Nevropsykologiske tester viste at ungdom med CFS/ME har betydningsfulle problemer innenfor kognitive funksjoner som arbeidsminne, tempo og innlæring, men at angst og depresjonssymptomer ikke forklarer disse problemene. Diagnosen CFS/ME baserer seg på diagnosekriterier. Det råder uenighet om hvilket kriteriesett som har best gyldighet. Studien sammenlignet kriteriesettene Fukuda, NICE og Canada 2003, og kunne ikke vise at disse representerte vesentlig forskjellige sykdomsmanifestasjoner.

Kandidatene Even Fagermoen og Dag Sulheim disputerer den 17.april ved Institutt for klinisk medisin, UiO. Tittel på avhandlingen: Chronic Fatigue Syndrome / Myalgic Encephalomyelitis in Adolescents: Clonidine Treatment And Disease Mechanisms

Kilde: Universitetet i Oslo

Powered by Labrador CMS